Kultura
0

Međunarodna konferencija o kulturnom naslijeđu i zanatima

FENA
Konsultant British Councila BiH u projektu "Kulturno naslijeđe-Staza kraljeva" Kenan Zekić, jedini je predstavnik iz Jugoistočne Evrope na Međunarodnoj konferenciji o turizmu i zanatima, koju organizira Svjetska turistička organizacija u Teheranu od 13. do 15. maja 2006. godine.

Konferenciju će otvoriti gospodin Francesco Frangialli, generalni sekretar UNWTO, a goste će pozdraviti i predstavnici Organizacije za turizam i naslijeđe Irana. Pored predstavnika iz BiH i Ujedinjenog Kraljevstva, u radu Konferencije u Teheranu učestvuju i gosti i govornici iz Irana, Hong Konga/Kine, Tajlanda, Kalifornije/SAD, Džakarte, Maroka, Španije, Koreje, Meksika i drugi.

Kenan Zekić i Jonathan Karkut sa International Institute for Culture, Tourism and Development - London Metropolitan University (Međunarodni institut za kulturu, turizam i razvoj London Metropolitan univerziteta) prezentirat će rad pod naslovom Handicraft Conservation and Design - a case history from Bosnia and Herzegovina (Konzervacija i dizajn rukotvorina - pregled iz BiH) o aspektu starih zanata i dizajnu u turističkoj industriji BiH, obrazovnom projektu EU Tempusa - Izgradnja turističke i kulturne industrije BiH i projektu Britanskog savjeta BiH Staza kraljeva, koji se, između ostalog, bavi problematikom starih zanata u turističkoj industriji.

Preporuku za učešće bh. predstavnika Zekića dali su John Bell i Jonathan Karkut, koji su u martu 2006. godine učestvovali u radu Regionalne konferencije British Councila o kulturnom naslijeđu "Ljepota je u oku posmatrača" u Jajcu i Šipovu.