Kultura
5

Međunarodna izložba savremene umjetnosti u galeriji "Charlama"

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U galeriji savremene umjetnosti "Charlama" u Sarajevu je večeras otvorena međunarodna izložba pod nazivom "Creators"

Svoje radove izložio je veliki broj umjetnika iz BiH, regiona, ali i svijeta. Domaćin izložbe bio je umjetnik Jusuf Hadžifejzović, koji je na otvaranju izložbe svima poželio dobrodošlicu.

"BiH nikada nije imala bolje umjetnike, nego što ih ima danas", kazao je Hadžifejzović.

Prisutnima se obratio i umjetnik iz Beograda Uroš Đurić, naglašavajući važnost saradnje zemalja bivše Jugoslavije, kada je u pitanju umjetnost.

"Umjetnost izložena u ovoj galeriji nam se predstavlja u više oblika. Postavlja pitanja o našoj realnosti. Trebamo pokušati ukazati da je estetika ta koja nas još uvijek zanima, posebno tradicionaliste i one koji su orjentisani prema umjetnosti. Ova umjetnost je proizilazila iz umjetnosti same ali i iz života", kazala je historičarka umjetnosti Nermina Zildžo.

Od svih izloženih radova oko 50 posto su autori Bosanci i Hercegovci, od kojih većina ne živi u BiH. Veliki broj umjetnika koji je izložio svoje radove dolazi iz zemalja regije.

Prisutnima se obratio i direktor Centra Skenderija Amer Kapo, koji je kazao da je cilj vratiti ljude i kulturu u kompleks Skenderije, te da više nikada ne treba dozvoliti da se galerija savremene umjetnosti, poput Charlame zatvori.