Kultura
0

Marc Ribot na Strange Fruits Stageu (video)

Sarajevo-x.com
U okviru 11. Jazz Festa, 4. novembra na Strange Fruits Stageu (Pozorište mladih), sa početkom u 17 sati, nastupit će Marc Ribota koji je po mišljenju muzičkih kritičara, velik i rijedak talenat.

“Dok veličinu muzičara mjerimo po njihovom doprinosu muzici, Marc Ribot je jedan od muzičara kojeg možemo ocjenjivati po tome šta je u stanju izvući iz muzike, a to je velik i rijedak talenat“, napisao je muzički kritičar jednog britanskog magazina osvrćući se na dosadašnju muzičku karijeru Marca Ribota.

Na svom solo albumu Saints, Ribot na nov, uzbudljiv i izazovan način interpretira klasike Paula McCartneya, Johna Lennona, Alberta Aylera i Johna Zorna koje na eksperimentalni, pomalo asketski način donosi u novom svjetlu.

Na nastupima, koristeći električnu i akustičnu gitaru, Ribot na jedinstven način propituje, zapitkuje i izvrće smisao odsviranih kompozicija te publici predstavlja široku zvučnu lepezu. Neizostavni komorni ambijent koncerta koji zahtijeva apsolutnu tišinu, daje njegovoj muzici iznimnu kvalitetu.

Kao bend lider nastupa sa grupama poput Rootless Cosmopolitans, Spiritual Unity, Los Cubanos Postizos i Ceramic Dogs, istovremeno ne zapostavljajući solo karijeru. Njegova fuzija bluesa i R&B-a te improvizacija, kamen je temeljac onoga što nazivamo “Downtown/Knitting Factory senzibilitet“ iz osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Dok svira rock i blues pjesme, publika stiče dojam da na sceni svira crni gitarista sa Mississippija s početka prošlog stoljeća, dok u nekim drugim kompozicijama žestoki rifovi i izrazito ekspresivno pjevanje Ribota podsjećaju na njegovu saradnju s Waitsom.