Kultura
0

Maraton književnosti počinje u Beču

Sarajevo-x.com
Danas u 16 sati će ispred bečkog pozorišta Burgtheater početi Maraton književnosti "Rund um die Burg" u sklopu kojeg će 48 austrijskih etabliranih i mladih književnika čitati iz svojih aktuelnih knjiga i klasika savremene književnosti na njemačkom jeziku.

Ova književna manifestacija, koja će trajati do subotnjeg poslijepodneva, svake godine okupi preko 150.000 ljubitelja pisane riječi.

 20. Maraton književnosti otvorit će autor Michael Köhlmeier čitanjem iz knjige "Das Sonntagskind". Ponoćni termini su rezervisani za kriminalističke romane, a publici će između ostalih čitati Peter Henisch i Alfred Komarek. U ranim jutarnjim satima na planu je književnost erotičnog sadržaja, kao pripovjetke "Wiener Dekameron" autora Christopha Breandlea.

 Ranoranioce će u 5 sati dočekati Peter Fritz koji će čitati iz svoje knjige "Politika straha". Ljubitelji književnosti u subotu prijepodne mogu pratiti "Poetry Slam" i nastup učenika Škole pjesništva.

 "Financial Times" i Cerec (Evropski komitet za privredu i umjetnost) su manifestaciju "Rund um die Burg" 1996. godine proglasili "Najboljim evropskim projektom iz kulture".