Kultura
0

Manu Katche konačno u Sarajevu

Sarajevo-x.com
Rijetki su muzičari i projekti čiji se dolazak u Sarajevo očekuje sa nestrpljenjem kao što je to slučaj sa Manu Katcheom i njegovim projektom Playground.

Ovaj francuski bubnjar predstavit će internacionalni ansambl koji uz Katcheovu fascinantnu energiju donosi uzbudljivu i živahnu muziku. Posebno treba spomenuti norveški dvojac kojeg čine solisti – trubač Mathias Eick i saksofonista Tore Brunborg.

Manu Katche, porijeklom iz Obale Slonovače, rođen je u blizini Pariza. Od djetinjstva svira bubnjeve, a kako sam kaže njegovi su afrički korijeni bili presudni za današnji originalni stil koji opisuje kao mješavinu afričkog ritma, klasičnih udaraljki i elemenata jazza. “Kada sviram jazz nazivaju me rock bubnjarom, a kada učestvujem u rock projektima, kritika o meni piše kao o ‘jazzisti Manu Katcheu’”, kaže ovaj umjetnik i dodaje, “ja samo pokušavam biti svoj i biti inovativan koliko je to i muzika koju sviram, a to je pretpostavljam više jazz pristup.” Njegov način interpretacije koji kritika često naziva ”ornamented groove” čini ga prepoznatljivim u svakoj kompoziciji.

Sredinom osamdesetih godina sarađuje sa umjetnicima poput Joni Mitchell, Stinga i Petera Gabriela, a početkom devedesetih svira u triju sa saksofonistom Janom Garbarekom i violinistom Shankarom. Sa Garbarekovom grupom snimio je nekoliko albuma dajući ovom ansamblu rijetku kreativnost i umijeće kombiniranja različitih muzičkih stilova sa izuzetnom energijom. U grupi Jana Garabareka redovito nastupa i danas.

Koncert Manu Katche Playground bit će održan 7. novembra u 21.00 na sceni Bosanskog kulturnog centra. Ulaznice za ovaj i ostalih 15 koncerata 12. Jazz Festa koncert možete rezervirati na www.jazzfest.ba.