Kultura
5

Manifestacija u čast knjige i umjetnosti: U Tuzli svečano otvoren "Vezeni most"

Piše: M. H.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U Tuzli je danas svečano otvorena tradicionala 12. po redu manifestacija u čast knjige i umjetnosti pod nazivom "Vezeni most", u organizaciji Udruženja Društvo prijatelja knjige "Mali princ", koja će trajati do 7. novembra 2015. godine. Festival je nekim programima počeo jučer, ali zvanično otvaranje je upričeno danas, kao i ranijih godina malom smotrom umjetničkog stvaralaštva djece.

"Na festivalu Vezeni most učestvuju najkreativnija djeca iz osnovnih škola s ovog područja", kazao je književnik Šimo Ešić.

Ešić navodi da su današnjim izvedbama djeca podsjetila na dva laureata Malog princa koji, nažalost, nisu više među živima - Zvonimira Baloga i Arsena Dedića. Prema njegovim riječima posvećenost dječijoj ilustraciji, kreativni maraton, način biranja knjige koji je kao mala eurovizija, kao i nagrada za stvaralački doprinos razvoju dječije literature, koja je ustanovljena na ovom festivalu, osobenosti su ovoga festivala.

Ove godine dobitnik nagrade "Mali princ" za stvaralački doprinos razvoju dječije literature u BiH je književnik Ranko Pavlović, a bit će upriličena i izložba njegovih knjiga.

Ešić navodi da je na svakom "Vezenom mostu" atmosfera povezivaja u regionu svaki put sve toplija, prisnija, šire se mnoga prijateljstva.

Na ovogodišnjem festivalu prvi put nastupa hor iz Donjeg Vakufa, koji dolazi u goste osnovnoj školi Sjenjak u Tuzli, a koji je uvježbao himnu festivala - pjesmu Vezeni most Nasihe Kapidžić-Hadžić, koju je komponovao zenički kantautor Haris Abdagić.

Ove godine učešće je uzelo preko 10.000 dječijih radova.

"Nikad se nije dogodilo da pristigne 7.000 literalnih radova, a prvu nagradu za literarni rad je dobila djevojčica iz Tuholja kod Kladnja", kazao je Ešić

Azra Softić, predsjednica Udruženja prijatelja knjige "Mali princ", članica žirija za nagradu "Mali princ" istakla je da je ove godine u konkurenciji osam knjiga, po dva predstavnika iz BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Softić smatra da je za djecu najteže pisati, ali i najljepše.

"Dječija književnost je posebna, zahtijeva od pisca da posebnu pažnju posveti dječijoj dobi, predmetu interesovanja djeteta, i da stavi u granicu mogućnosti onoga što dijete može da doživi", navodi ona.

Sutra će u Teatru Kabare Tuzla biti upriličena manifestacija prilikom koje će glumci kabarea biti i književnici, a scenario je napisao Šimo Ešić.

U toku planirana tri dana manifestacije "Vezeni most 2015", pored nagrade "Mali princ" za stvaralački doprinos razvoju dječije literature u Bosni i Hercegovini, objavit će se rezultati izbora i dodijeliti nagrada autoru najbolje dječije knjige objavljene u regionu u 2014. godine, održat će se izložbe ilustracija, druženje književnika s a čitateljima, promocije, dodjele nagrada, radionice u kojima učestvuju učenici osnovnih i srednjih škola i studenti.