Odgođeni "Dani Zuke Džumhura"
0

Manifestacija mijenja naziv i datum održavanja

FENA
Manifestacija "Dani Zuke Džumhura", koja se trebala održati 27. i 28. novembra, odgađa se i održat će se u decembru, ali pod drugim nazivom, zbog toga što je kćerka rahmetli Zulfikara Zuke Džumhura, Donizada Džumhur - Miletić, izrazila neslaganje na održavanje ove manifestacije pod imenom njenog oca.

"Također, dodjela internacionalne književne nagrade bit će upriličena u decembru, također, pod drugim imenom", rekla je danas za Fenu Biljana Handžo, stručna saradnica za kulturu u općini Konjic, koja je i organizator manifestacije.

Književnu nagradu "Zuko Džumhur" za 2008. godinu, od 5.000 KM, osvojio je Enver Isanović iz Sarajeva, za rukopis "Osmijeh za plakanje".

Na konkurs je bilo prijavljeno 38 rukopisa iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Švedske i Egipta, a žiri je radio u sastavu Senka Kurt, Senka Marić-Šarić, Emina Bašić i Biljana Handžo.

U ovogodišnjoj manifestaciji posvećenoj najpoznatijem Konjičaninu Zuki Džumhuru (24. 9. 1920 – 27. 11. 1989.), trebali su, pored domaćih, učestvovati i kulturni radnici iz Herceg-Novog, grada u kojem je Zuko, hodoljubac, scenarista, karikaturista dugo radio, stvarao i proveo posljednje dane svoga života.