Kultura
0

Manifestacija "Dani Stoca" od 16. do 23. jula

FENA
Stolac
Stolac
Manifestacija "Dani Stoca" održat će se od 16. do 23. jula, najavljeno je danas iz Centra Andre Malraux Sarajevo.

U srcu BiH, grad Stolac posjeduje najstarije i najbogatije kulturno nasljeđe zemlje (ostaci bogumilskih i ilirskih spomenika) 50-ih godina, Stolac je uživao veliki ugled na Balkanu zahvaljujući prekrasnim vrtovima.

Ovog ljeta, Inicijativom francuskog kulturnog centra Andre Malraux iz Sarajeva i udruženja "Vrtovi Stoca, vrtovi Evrope“, u suradnji s lokalnim udruženjima "Orhideja“, "Troya“ i gradom Berkovići zahvaljujući podršci Handicapa Internationala, Stolac obnavlja svoju tradiciju avlija i tajnih vrtova koje stanovnici otvaraju posjetiocima pružajući poseban ugođaj kako bi se ljudi sastali i razmijenili iskustva.

Pararelno aktivnostima u avlijama, Dane Stoca obilježit će i nekoliko manifestacija.

Dani Stoca bit će otvoreni izložbom međunarodnog priznatog bh. slikara Safeta Zeca, u okviru otvaranja restauriranog gradskog muzeja.

Muzičke grupe, među kojima je gradska limena glazba i grupu "Gore pa tamo“, te ostale međunarodne ansamble, poput Papyros'N, nacionalnog konzervatorija Strazbura, predstavit će se tokom festivala koji promovira razmjenu umjetničkih multikulturalnih iskustava.

Koncertom Damir Imamović tria kojem će prethoditi nastup umjetnika Novog cirkusa iz Mostara zatvorit će festival.

Aktivnosti koje su zamišljene kao radionice vodit će posebni gost Thoma Vuille, poznat širom svijeta kao M.Chat, u suradnji s animatorima udruženja Drugi most, koji djeluju u regionu već deset godina, saopćeno je iz francuskog Kulturnog centar Andre Malraux iz Sarajeva.