Kultura
0

"Mama i tata" u Roterdamu i Lincu

Sarajevo-x.com
"Mama i tata" dugometražni igrani film bosanskohercegovačkog reditelja Faruka Lončarevića nastavlja sa uspješnim festivalskim životom.

Najprije, ovaj film će imati svoju međunarodnu premijeru na Međunarodnom film festivalu u Roterdamu, koji se ove godine održava od 24. januara do 4. februara. "Mama i tata" će se prikazati u okviru sekcije "Sturm und Drang: Film budućnosti", u kojoj festival predstavlja reditelje koji razvijaju svoj autentični stil i postavljaju nove staze razvoju filma.

Nakon toga slijedi Festival CrossingEurope u austrijskom Lincu koji se ove godine dešava se četvrti put od 24. – 29. aprila, a predstavlja nove i nekonvencionalne filmove evropskih reditelja. "Mama i tata" će se takmičiti za glavnu nagradu festivala.

"Mama i tata" je priča o ostarjelom bračnom paru u kojem muž dobija moždani udar i to supruga iskoristi da mu naplati 50 godina zajedničkog života, prevare, tvrdoglavosti, nasilja i svega onoga što se dešava "iza zatvorenih vrata”.

Reditelj, Faruk Lončarević rođen je 1975. godine, a 2000. godine je diplomirao filmsku i TV režiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Radi u teatru, na filmu i televiziji. Snimio je nekoliko kratkih flmova, a njegov prvi dugometražni film je JUDGMENT DAY PREVIEW, dokumentarac o cunamiju u jugoističnoj Aziji.

Film „Mama i tata“ imao je uspješnu svjetsku premijeru na Sarajevo film festivalu, u okviru Takmičarskog programa, gdje je osvojio Specijalnu nagradu žirija. Nastao je u produkciji Centra za savremenu umjetnost / pro.ba i Prime Timea iz iz Sarajeva. Sufinansiran je sredstvima Fondacije za kinematografiju Federacije Bosne i Hercegovine.