Kultura
0

"Malograđanska svadba" Tuzlanskog pozorišta u Sarajevu

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo u petak će gostovati Narodno pozorište Tuzla s predstavom "Malograđanska svadba" Bertolda Brechta u režiji Jovice Pavića.

Ova predstava je na prošlogodišnjim Pozorišnim igrama u Jajcu osvojila najviše nagrada.

Tako je na ovoj smotri pozorišta proglašena za najbolju predstavu u cjelini te je nagrađena i za najbolju režiju, za glumačko ostvarenje (kompletan ansambl). Nagrada za scenografiju pripala je Todoru Lalickom za scenografiju predstave "Malograđanska svadba“. Nagrada za kostimografiju pripala je Ameli Vilić za kostimografiju u predstavi.

Povodom ovog gostovanja na koje se iz tehničkih razloga čekalo duže od godinu dana, predstava je trebalo biti izvedena na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo u martu prošle godine, upriličena je je pres-konferencija.

Direktor Narodnog pozorišta Tuzla Milenko Iliktarević istakao je da dva pozorišta tuzlansko i sarajevsko imaju kontinuiranu saradnju.

Režiser predstave Jovica Pavić osvrnuo se na fenomen malograđanštine, istakavši da malograđanština možda jeste na prvi pogled smiješna, ali da je ona itekako opasna.

Kako Pavić ističe malograđanština ne dozvoljava talasanje, promjene,ali njena povezanost s fašizmom koji je revolucionaran je ta da kada malograđanština osvoji vlast koristi se fašističkim metodatama da je zadrži.

"Čak i kada su manifestacije malograđanskog 'ludila' smiješne, kada im se smijemo ili rugamo, ne treba zaboraviti da su opasni, da će se u jednom trenutku, kada bude specifična težina na njihovoj strani, opredijeliti za silu u svom najogoljenijem obliku, a sve uime viših ciljeva. I još nešto, ako dođe taj čas,treba biti oprezan i budan - i tada malograđanin izgleda dobroćudno, njegov bunt opravdan, a pogled na svijet, njegova kultura i ponašanje odišu čistotom i naivnošću. Za koji tren kasnije, oko nas će teći more krvi, gledat ćemo konclogore, a pjesme koje će pjevati malograđani u svojim porodicama ili na javnim skupovima bit će i dalje nježne i tople!?", zapisao je Pavić u katalogu predstave.