Kultura
0

"Mali princ" sutra otvara program za najmlađe MESS-ovce

Sarajevo-x.com
Program za najmlađu publiku 51. Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Children MESS, prikazat će pet predstava iz Hrvatske, Srbije i BiH.

Ovogodišnje tematike životne su i poučne i za one starije jer pričaju o zabavi, avanturi, znatiželji, te tradicionalno važnim temama kao što su drugarstvo, ljubav i prave životne vrijednosti. Ulaznice za dječije predstave su 3KM, a zahvaljujući podršci Općina Centar i Stari grad cijena za kolektivne dolaske je 1KM. Ove godine pred početak svake dječije predstave Klas d.o.o. će organizirati razne animacije, kako bi zajedno sa Festivalom razvijali naviku djece i omladine da posjećuju teatar od najranijeg uzrasta.

Program počinje u subotu 01. oktobra u Kamernom Teatru 55 predstavom „Mali princ“ Dubravke Zrnčić Kulenović, koja je iskoristila veliki potencijal i snažnu poruku ovog književnog djela da ukaže na neke davno zaboravljenje puteve čovječnosti. Predstava Nenada Veličkovića pod naslovom „Kapetan Džon Piplfoks“ Pozorišta mladih iz Sarajeva u nedjelju 02. oktobra zabavit će mališane gusarskim pustolovinama, ali i staviti im do znanja koliko je važan iskren razgovor i trenutak proveden sa prijateljima. U ponedjeljak 03. oktobra u Međunarodnom franjevačkom studentskom centru u 18 sati „Pinokio u nevolji“ autora Aleša Kurta u režiji Belme Lizde Kurt, djecu, omladinu i odrasle podsjetit će da su najgori oni koji lažu da nikad ne lažu. To je priča o neželjenom dječaku koji u svom odrastanju mora da prođe kroz razna iskušenja, u koja ga uvlače odrasli sumnjivog morala.

Potraga za nečim nedokučivim, neuhvatljivim i beskonačnim kao što je kosmos inspirisala je srbijansku autoricu i koreografkinju Daliju Aćin da postavi predstavu „Knjiga lutanja“. U toj potrazi čovjek je žrtva promjena koje su posljedica raznih želja i nastojanja. Predstava će imati dvije izvedbe, u 11 i 18 sati u četvrtak 06. oktobra u Stolariji Narodnog pozorišta.

Children MESS zatvorit će predstava Ivice Šimića, Kazališta Mala scena iz Zagreba, „Padobranci (ili umjetnost o padanju)“ u nedjelju, 09. oktobra u 12 sati u Pozorištu mladih. Gravitacija je jedna od najsnažnijih sila u čovjekovom životu koju osjeti već kao malo dijete. Reditelj Šimić izabrao je ovu silu kako bi pokazao svu dinamiku našeg života koja se sastoji iz padova i ustajanja poručujući nam kako smo mi svi pomalo padobranci.