Kultura
0

"Mala Bosna" u Sjedinjenim Američkim Državama

Sarajevo-x.com
Sjećanje je most između prošlosti i sadašnjosti kojeg možemo opisati i kao mjesto življenja koji se proteže kroz vrijeme i događaje. Ova mentalna dimenzija prati proces migracije i usvajanja novog životnog prostora. Upravo na toj činjenici baziran je projekat Irene Eden i Stijn Lernouta pod nazivom “Across the pond”, kojim se želi ukazati na problem prihvatanja nove sredine i to na primjeru grada St. Louisa u SAD-u.
Migracija i egzil predstavljaju oblik života kojem se pripisuju načini savremenog razmišljanja, te se tako brišu granice i otvaraju nove mogućnosti. Ovim projektom istražuje se južni dio St. Louisa, kojeg čini gradska četvrt Bevo, ona u zadnjih 20 godina nosi pečat migranata najprije iz Bosne i Hercegovine.

Procjenjuje se da je broj izbjeglica iz BiH u St. Louisu 60.000-70.000, što je čini i najvećom bosanskom zajednicom u dijaspori. Ovom prilikom osnivaju se bosanske prodavnice, restorani, kafane, kulturni centri i džamije. Kada je privreda u pitanju, ovaj dio grada se od 90-tih pa do danas razvio u toj mjeri da je postala ugledna četvrt prepoznatljiva po nazivu "Mala Bosna". Život migranata u ovom gradu vezan je za uspomene na Bosnu i Hercegovinu, čime je cilj ovog projekta slijediti trag ovih sjećanja.

Istraživanje se vrši na području grada Sarajeva, u virtuelnom okruženju bez definisane lokacije i na web-stranici, gdje će se tražiti odgovor na pitanja kao što je: koja se to zapažanja nameću iz ove odabrane perspektive na prostoru St. Louisa, ali i na one ostavljene u Bosni, iz kojih se rađa sjećanje?

U jednoj vrsti laboratorijskog prikaza uživo bit će stvorena koncentrirana slika sjećanja za sve vrijeme trajanja izložbe u galeriji Duplex. Svrha ovoga je da se pomoću upitnika, prikupljenih slika, filmova, kao i snimljenih intervjua, izgradi baza podataka, koji će se na kraju, nakon zatvaranja laboratorija, pretočiti u interaktivnu web-stranicu.

Rezultat projekta bit će stvaranje web-stranica i blogova, arhiva koji se može dopunjavati, te zbirke sjećanja. Predviđeno je da se projekat predstavi javnosti u okviru programa festivala "Sarajevska zima" u prostorijama galerije Duplex.