Kultura
163

Maja Sar: Boli me što je Muzej prepušten na milost i nemilost društva i politike

Piše: M. N.
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Bosanskohercegovačka kantautorica Maya Sar dežurala je danas u Zemaljskom muzeju i na taj način dala svoj doprinos akciji "Ja sam Muzej". Istakla je veliko nezadovoljstvo i tugu zbog toga je što je ova institucija, koja je izuzetno bitna za historiju BiH, zatvorena.

"Boli me spoznaja i činjenica da je ovaj muzej, kao i svaki građanin BiH, prepušten sam sebi na milost i nemilost, uz veliku nebrigu društva i politike koja vlada BiH. Jedno veliko bravo za inicijativu da se sačuva nešto što je svjedočanstvo naše historije i naših predaka, svjedočanstvo našeg sadašnjeg života i naših budućih pokoljenja", rekla je Maya Sar za Klix.ba.

Kantautorica je istakla kako treba imati poštovanja prema instituciji koja datira iz 1888. godine i koja njeguje tradiciju čuvanjem zbirki koje se nalaze unutar muzeja.

"U vrijeme konzumerizma kada sve površno gledamo, čini mi se da bi se veća frka digla da se zatvori neki šoping centar nego ovakva institucija. Najteže mi pada kada vidim na Wikipediji 'permamently closed'. To me baš ubada u oči", rekla je.

Dodala je kako ne možemo imati ništa savremeno i moderno ako nemamo nešto što nas vraća korijenima od kojih svaki čovjek treba krenuti. Naglasila je kako muzej može privući mlade ako se bude radilo na njegovoj promociji, u čemu mediji imaju bitnu ulogu.

"Ako se može ispromovisati utakmica ili drugi važan događaj, onda može i muzej. To je institucija kojom se možemo dičiti ivan granica BiH", kazala je.

Prokomentirala je i cijenu ulaznica u ovaj muzej prije nego je bio zatvoren, a koja je iznosila 1,5 KM.

"Sramna cijena i užasno niska. To je simbolika o kojoj ne želim da govorim. Ko imalo putuje svijetom i posjećuje muzeje, kao ja, zna kolike su cijene i s kojim poštivanjem se posjećuju muzeji i gledaju djela koja su zaostavština velikih umjetnika i naučnika. Na tim mjestima srećem i mlade ljude", rekla je Maya Sar.