Kultura
0

Maj u Umjetničkoj galeriji BiH bogat aktivnostima

FENA
Umjetnička galerija BiH
Umjetnička galerija BiH
Iz Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine za maj i pored svih poteškoća planiraju niz aktivnosti.

Umjetnička galerija BiH se prvi put ove godine aktivno uključuje u obilježavanje manifestacije Evropska noć muzeja, koja će biti održana 15. maja, saopćeno je iz Galerije.

Za taj dan, odnosno noć, u Umjetničkoj galeriji BiH pripremljen je raznovrstan program namijenjen svim generacijama i svim ukusima. Program manifestacije otvorit će se igraonicom i likovnom radionicom za djecu od četiri do 12 godina, nastavlja se predstavljanjem djela "Majka" Ismeta Mujezinovića koje je bilo drugoplasirano djelo tokom prošlogodišnjeg projekta i glasanja "Pogledaj me: Izbori" i završava se premijernim prikazivanjem videorada Gordane Anđelić-Galić "Istočni grijeh" .

Izložba fotografija "ObjektivNo 1", koju je sarajevska publika imala priliku vidjeti u februaru i martu u Umjetničkoj galeriji BiH, bit će postavljena u Kulturnom centru Beograda od 19. maja u sklopu manifestacije "Dani Sarajeva u Beogradu" koju organizuje Inicijativa mladih za ljudska prava. Na izložbi će biti predstavljenje fotografije Sarajeva od 19 autora (Arijana Čajo, Andrej Đerković, Dražen Grujić, Mirsad Helać, Aćif Hodović, Nataša Jandrić, Amer Kapetanović, Imrana Kapetanović, Milomir Kovačević Strašni, Zlatan Kurto, Aleksandar Marković, Josip Mijić, Samir Misira, Almir Panjeta, Mladen Pikulić, Midhat Poturović, Eldin Smajlović, Safet Suljević i Almin Zrno).

Izložba povodom stogodišnjice rođenja Voje Dimitrijevića otvara se 20. maja. Ova izložba daje presjek cjelokupnog opusa ovog akademskog slikara prateći njegov rad kroz sve umjetničke faze, od prve značajnije slike "Kraj peći" iz 1930. godine do posljednjih radova iz 1981. godine. Autor izložbe je Ivana Udovičić, a realizira se uz svesrdnu pomoć porodice Dimitrijević-Roš.

Od 27. maja do 7. juna u saradnji s Goethe institutom u Umjetničkoj galeriji BiH će prvi put u Sarajevu i BiH biti predstavljen Festival savremene videoumjetnosti "Videonale", koji se održava svake dvije godine u Muzeju umjetnosti u Bonnu.

Na izložbi će biti predstavljeni radovi 43 internacionalna umjetnika kojima će se na uvid ponuditi aktuelni razvoj i debate o videoumjetnosti u Njemačkoj.

U iščekivanju granta Ministarstva civilnih poslova BiH, koji nam predstavlja jedini pravi (ali nedovoljni) izvor finansiranja, već peti mjesec bez plate i zdravstvenog osiguranja, šesnaesti mjesec bez toplog obroka i desetu godinu bez novca za programe, uposlenici Umjetničke galerije BiH tokom ovog mjeseca stavljaju sve svoje kapacitete u službu promocije bosanskohercegovačke umjetnosti i kulture, obogaćivanje kulturnih sadržaja Sarajeva i edukacije javnosti, navodi se u saopćenju Umjetničke galerije BiH.