Kultura
0

Maglajlić: Planovi muzeja veliki, realizacija zavisi od novca

FENA
Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH za ovu je godinu s nekoliko postavki planirao obilježiti niz značajnih godišnjica bh. književnika koji su ostavili neizbrisiv trag na kulturnoj sceni BiH, kazala je direktorica Muzeja Medhija Maglajlić.

Ona, međutim, ističe da plan rada Muzeja za ovu godinu predstavlja više želju nego realnost, jer ova institucija još nije dobila novac za realizaciju programskog sadržaja.

Stoga je jedina izvjesna izložba ona o životu i djelu Antuna Branka Šimića kojom će biti obilježeno 110 godina od njegovog rođenja. Postavka će biti realizirana u saradnji s Društvom pisaca BiH, a planirano je da se otvori u maju u okviru manifestacije "Sarajevski dani poezije".

Muzej je planirao obilježiti i niz drugih godišnjica, kao što su 130 godina od rođenja Muse Ćazima Ćatića, 190 godina od rođenja Ivana Frane Jukića i 158 godina od pojave prvog bh. književnog časopisa "Bosanski prijatelj".

Želja uposlenika Muzeja je i obilježiti 100 godina od smrti Silvija Strahimira Kranjčevića. Maglajlić navodi da bi izložba posvećena Kranjčeviću trebalo biti veoma zaniljiva, jer Muzej posjeduje njegovu značajnu ostavštinu te bogat dokumentarni i književni opus.

U planu je i obilježavanje 110 godina od izlaska prvog bošnjačkog romana 1898. godine "Zeleno busenje" Edhema Mulabdića. Riječ je o jednom od najznačajnijih predstavnika bošnjačke književnosti u periodu od doba austrougarske vladavine u BiH sve do 1945. godine.

"Sav plan za sada stoji kao lijepa želja, jer Muzej do sada još nije dobio nikakve naznake o tome kakvo će finansiranje biti ove godine te nam je početak sezone uvijek stresan. Prošle godine novac smo dobili tek u septembru, a za ovu se godinu nadamo da će novac biti isplaćen nešto ranije", kazala je Maglajlić. Naglasila je da će finansijska i svaka druga situacija Muzeja biti bolja tek po rješavanju statusa sedam institucija kulture od značaja za državu.