Kultura
58

Maestro Nihad Hrustanbegović objavio novi album "Une belle journée"

Klix.ba
Maestro na harmonici Nihad Hrustanbegović objavio je svoj sedmi solo album "Une belle journée" sa numerama koje je sam komponovao i izveo.

Ovo je prvi put nakon 2010. godine da Hrustanbegović donosi album sa svojim kompozicijama. Album sa 12 numera je komponovao tokom 2014., a snimao tokom 2015. godine. Traje 65 minuta i sastoji se iz tri dijela: filmske muzike, koncertnih nastupa uživo i eksperimentalnih snimaka.

Prvih deset kompozicija su filmske numere snimljene u studiju. "Tango Village" (počinje sa skoro dvominutnim solom lijevom rukom), "Chanson Valse d 'Paris", "Echoes", "Morning" i "Natural Born Farmers" su numere predstavljene u holandskom dokumentarnom filmu Jacka Janssena koji je na tamošnjoj televiziji NPO 2 emitovan 4. januara 2016. godine, a pratilo ga je više od 400.000 ljudi.

U svojim novim kompozicijama Nihad donosi atmosferu klasičnih, sakralnih, savremenih i world music utjecaja.

U drugom dijelu ovog muzičkog triptiha je koncert "Symphonic Dreams Sevdah" u Amsterdamu 2014., dok su treći dio eksperimentalni snimci "The waves and echoes of the sea".

Album "Une belle journée" je u prodaji širom svijeta od 14. januara. Najavni video osmislio je Esmir Majdanac, a cover albuma Frederiek Zabel. Fotografije su djelo Carolien Sikkenk.

Podsjetimo, Hrustanbegović je rođen u Bijeljini 1973. godine. U Holandiju je otišao ratne 1994. godine i nastanio se u toj državi gdje već decenijama bilježi velike uspjehe.