Kultura
0

FOTO / Lutkarska predstava Šahname održana u Domu policije

Sarajevo-x.com
Umjetnička grupa "Setare", iz Irana, u sali Doma policije u Sarajevu, priredila je predstavu pod nazivom Haft xan-e Rostam, jednu od najpopularnijih priča Šahname.
Foto: Adnan Ferić
Foto: Adnan Ferić
Osnova ove predstave je predstavljanje malog dijela Šahname, spojeva velikog iranskog pjesnika Firdusija. Riječ je o prikazivanju određenih pripovijesti kroz izraz pozorišta lutaka, uz korištenje određenih video i zvučnih efekata.

Ovom pričom pokušao se predstaviti dio grandioznog djela kroz upotrebu tradicionalnih iranskih elemenata pripovijedanja kao i modernih pozorišnih lutaka. Korišteni su elementi pozorišta sjenki, animacije i slikovni kolaži.

Foto: Adnan Ferić
Foto: Adnan Ferić
Cilj ove predstave je da se građani BiH, naročito djeca, upoznaju sa djelom klasičnog iranskog pjesnika Ferdusija, a na taj način i sa kulturom perzijskog naroda. Direktor grupe, Mohammad Reza Emami, je kroz predstavu prije svega htio da pokaže djeci sve lijepe manire glavnog junaka Rostama, njegovu hrabrost i slavu.

Ova pozorišna grupa je priredila i jednu malu radionicu u kojoj su zajedno sa djecom pravili pozorišne lutke i crteže na temu Šahname. Grupa "Setare" je do sada svoje predstave izvodila u mnogim zemljama svijeta, kao što su Tajland, Armenija, Gruzija i mnoge druge.