Kultura
0

Lovorov vijenac za East West Centar

FENA
Dodjela Lovorovog vijenca za doprinos umjetnosti teatra drugom ovogodišnjem laureatu teatarskoj kompaniji East West Centru upriličena je danas u kinu Meeting Point.

Intrenacionalni teatarski Festival MESS ove godine dodijelio je dva Lovorova vijenca za doprinos umjetnosti teatra - jedan je primio Oskar Danon, jedan od osnivača grupe Collegium artisticum, druga je prvi put pripala jednoj teatarskoj kompaniji.

Nakon prikazivanja videomaterijala s insertima iz predstava East West Centra, kao i reportažama o ovoj teatarskoj kompaniji uručeno i je i priznanje Zlatni lovorov vijenac za doprinos teatru.

Direktor Festivala MESS Dino Mustafić rekao je da se ovo priznanje za posvećenost teatru, a za pet godina je East West Centar pokazao tu posvećenost.

East West Centar, kako je zapisano u obrazloženju, jeste institucija koja na nov, kreativan, hrabar način stvara teatar koji provocira, koji angažira i koji predstavlja revolucionarnu pojavu u teatarskoj produkciji ne samo u BiH nego i šire.

Direktor East West Centra reditelj Haris Pašović rekao je da je publika najvažniji dio projekta East West Centra jer da ona nije prepoznala šta ovaj mladi teatar radi ništa ne bi vrijedilo.

On je podsjetio da je put East West Centra krenuo iz jedne kuhinjice u izjamljenom stanu da bi danas bio prisutan širom svijeta.

Nagrada koju je ova teatarska kompanija dobila, Zlatni lovorov vijenac za doprinos teatru kako kaže Pašović predstavlja odgovornost i obavezu u radu.