Kultura
0

Louvre u 2006. godini posjetilo 8,3 miliona ljudi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Muzej Louvre zabilježio je rekordan broj posjeta u 2006. godini zahvaljujući dinamičnim programima u petak navečer, uspješnim privremenim izložbama i nizu predavanja koje je održao dobitnik Nobelove nagrade Toni Morrison, saopćio je pariški muzej.

Oko 8,3 miliona ljudi posjetilo je pariški muzej u 2006. godini, što je rast sa 7,5 miliona od ranije godine, navodi muzej u saopćenju. Posjete su u stalnom porastu u proteklih nekoliko godina, javio je AP.

U saopćenju se ne spominje majsko prikazivanje filma "Da Vinčijev kod" Rona Howarda - koji je djelimično sniman u muzeju. Zvaničnici Louvrea, međutim, izjavili su kako očekuju da će to privući i ljubitelje filma.

Broj i francuskih i stranih posjetilaca je u porastu, saopćio je Louvre, bez objave udjela pojedinih segmenata u posjeti. Louvre je pozvao Morrisona da održi seriju predavanja, čitanja, filmova, koncerata i rasprava, koje su pomogle u povećanju posjete u novembru.

Muzej je također ponudio besplatne sate svakog petka navečer za osobe ispod 25 godina života - za popularne događaje koji uključuju koncerte, pa čak i čitanje poezije. Popularne umjetničke izložbe uključuju izložbu francuskog slikara Ingresa koja je privukla 379.000 posjetilaca, saopćio je Louvre.