Kultura
0

Los Angeles Times pisao o predstavi Evropa danas

Sarajevo-x.com
Los Angeles Times, Baltimore Sun, MSNBC i Yahoo News su neki od brojinih svjetskh medija koji su prenijeli opširan Reutersov tekst o sarajevskoj premijeri predstave “Evropa Danas” East West Centra Sarajevo koja je održana 28. aprila 2011. u Olimpijskoj dvorani Zetra.

U tekstu pod naslovom “Balkanska predstava upozorava na rast fašizma u Evropi” se između ostalog kaže:

"Zasnovan na istoimenom eseju hrvatskog intelektualca Miroslava Krleže iz 1935, predstava "Evropa Danas" ili “Europe Today” rezonira uspon nacista kroz jedinstveni kolaž projekcija, svjetla i žive muzike kombinirane s glumom i plesom".

"U vrijeme kada se Bosna, Hrvatska i Srbija žele pridružiti Evropskoj uniji, vidimo da se Evropa trese", rekao je Haris Pašović, bosanski redatelj multi-medijskog spektakla u kojem su sudjelovali umjetnici iz Slovenije, Srbije i Rumunjske.

"Evropska unija, koja je na neki način kidnapirala koncept Evrope uspostavljajući političke i kulturne kriterije o tome tko je evropljanin, a tko ne, plaća cijenu svoje arogancije", dodao je, pozivajući se na rast desničarskih skupina u zemljama kao sto su Nizozemska, Švedska i Francuska.

Mnogi od oko 2.500 posjetitelja koji su vidjeli sarajevsku predstavu u jednoj od dvije prošlosedmične izvedbe su napustili pozorište u zabrinutom raspoloženju, nakon što su vidjeli viziju Evrope kroz slike svoje krvave prošlosti i zvukove ratnih bubnjeva.

Izuzetno je da neka teatarska predstava pobudi toliko zanimanje svjetskih medija, a pogotovu kad je ona igrana u jednoj maloj zemlji kakva je Bosna i Hercegovina. Podsjećamo da je ugledni britanski list Financial Times u protekla dva mjeseca dva puta pisao o ovom projektu sarajevskog East West Centra. Ovoga puta ti izvještaji su još značajniji jer po prvi put, nakon više decenija, Balkan upozorava na opasne pojave u Evropi.

Predstava "Evropa Danas" je koproducentski projekat East West Centra Sarajevo, Slovenskog narodnog gledališća Maribor i Evropske kulturne prijestolnice Maribor 2012.