Reditelj predstave "Sanjari"
0

"Ljubav nije samo nešto što otvara horizonte, već je često i barijera"

FENA
Predstava "Sanjari" (Foto: Amer Kuhinja)
Predstava "Sanjari" (Foto: Amer Kuhinja)
Predstava "Sanjari" reditelja Miloša Lolića, koju je izveo sinoć na sceni Pozorišta mladih Sarajevo ansambl Jugoslavenskog dramskog pozorišta, otvorila je program Future MESS ovogodišnjeg 50. festivalskog izdanja.

Program Future MESS namijenjen je mladim rediteljima do 35 godina. Reditelj Lolić je predstavu uradio na temelju adaptacije teksta austrijskog pisca Roberta Musila, koji tretira pitanje ljubavi u njenim različitim aspektima.

Lolić je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu istaknuo da je najveći izazov za čitavu ekipu predstave bio oživjeti specifičan način Musilovog pisanja te pronaći tačnu scensku formu kojom bi se ovaj tekst što uspješnije postavio na scenu.

On je komentirao različite aspekte ovog komada, naglašavajući da nije bio cilj pokazati likove kao otuđene, već se fokusirati na intimne odnose među njima koji se od nježnog dodira često pretvore u nasilje, a čak i destrukciju.

"Ova predstava govori da ljubav nije samo nešto što nam otvara horizonte, već je često i barijera. Muzika koja se sve vrijeme čuje u izvedbi Srđana Markovića predstavlja važan rediteljski pristup u ovom komadu", kazao je on.

Komentirajušći učešće na ovogodišnjem rođendanskom izdanju MESS-a, Lolić je iskazao veliku čast da kao mladi reditelj bude dio festivala čiji program ispune velika regionalna, evropska, pa i svjetska imena.

Na sceni SARTR-a sinoć se ovdašnjoj publici predstavilo i pozorište Mudances iz Španije s plesnim komadom "Corol.la". Predstavu izvodi Roser Lopez Espinosa, po koreografiji i režiji Angels Margarit.

Espinosa je ovu predstavu ocijenila veoma živom, naglasivši da isijava posebnom energijom, životom i mediteranskim suncem.

"Ovo je također i predstava koja ima dosta doticaja s feminizmom i snagom života. Dio je trilogije koja je sva inspirirana tom vegetacijom i snagom života", kazala je ona.

Ovaj je plesni komad 1993. godine nagrađen u Barceloni kao jedan od najznačajnijih savremenih radova.