Održan sedmi 'Lino Fest'
0

„Ljubav nema kraja“ tema ovogodišnjeg festivala

Sarajevo-x.com
Na sedmom festivalu dječje pjesme „Lino Fest“, koji je sinoć održan u Bosanskom kulturnom centu u Sarajevu, izvedeno je 13 muzičkih izvedbi na temu „Ljubav nema kraja“.

Publika ovogodišnjeg „Lino Fest-a“ koji je održan u produkciji i organizaciji udruge „Libertas“ iz Sarajeva i pod generalnim pokroviteljstvom kompanije Podravka i „Lino dječje hrane“, imala je priliku da uživa u muzičkim izvedbama i teatarskom i baletnom programu u duhu antičke Grčke.

Osmišljeni program, sa djecom kao glavnim akterima, na zabavan i edukativan način je poučavao o značaju ljubavi i različitim oblicima univerzalnog osjećaja na kojem počivaju svi segmenti društva.

„Na Festivalu su i ove godine sudjelovala djeca iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, te susjednih zemalja, tako da smo zadržali međunarodni karakter Festivala. Autori pjesama su istakuti kompozitori poput Minje Subote, Rajka Dujmića, Besima Spahića, Suada Arnautovića i mnogih drugih. Žiri je kao pobjednika ovogodišnjeg Lino Fest-a proglasio Nejru Merkez iz Goražda sa kompozicijom 'Sve djeca znaju', autora Suada Arnautovića. Zadovoljni smo što smo i ove godine potaknuli djecu na uključivanje u kulturni život i na razvoj kreativnih sposobnosti, kao i poticanje dječje mašte kroz muziku“ istaknuo je prof. Marijo Pejić, autor i direktor „Lino Fest-a“.

"Lino Fest" svake godine oduševi publiku sa novom temom, specijalno osmišljenom scenografijom i profesionalnim pristupom djece i ostalih suradnika. Adnan Đindo je zadužen za režiju i scenografiju, dok je scenarista Festivala prof. Besim Spahić.

"Mi smo "Lino Fest" prepoznali kao posebnu i veoma značajnu manifestaciju za djecu i zbog toga nam je veliko zadovoljstvo podržati ovaj Festival. Djeca svake godine imaju priliku pokazati svoje talente a ujedno kroz edukativne teme i tekstove prenijeti važne poruke svojim vršnjacima, ali i njihovim roditeljima", kazala je Mila Zovko, direktor marketinga Podravke BiH.

Festival “Lino Fest” pokrenut je 2003. godine, pod generalnim pokroviteljstvom Podravke, Lino dječje hrane. U period od 2003. – 2008. Godine održano je šest Festivala I tako je “Lino Fest” postao tradicionalan dječji projekt u glavnom gradu Bosne i Hercegovine koji se održava jednom godišnje.