Festival
0

Ljeto počinje sa East West Centrom

Sarajevo-x.com
East West Centar je pozvao Kemala Karića da najavi ovogodišnji festival "Ljeto počinje sa East West Centrom" koji će se održati od 26.6. do 2.7. 2009.

Kemal Karić je ranjen granatom dok je bio četveromjesečna beba 1992. godine u Sarajevu. Granata je ubila njegovu majku. Kemalu je morala biti amputirana noga. Danas je Kemal uspješan učenik Srednje saobraćajne škole u Sarajevu i igrač šampiona u sjedećoj odbojci, sarajevskog "Spida". Autori plakata su Šejla Kamerić, Damir Šagolj i Haris Pašović. Rad su producirali East West Centar i dizajnerski studio "Neocor".

Šejla Kamerić je jedna od najuspješnijih bh. vizuelnih umjetnica sa velikom medjunarodnom reputacijom. Njen plakat "Bosnian Girl" je postao moderni klasik vizuelne umjetnosti i nalazi se u nekim od najprestižnijih svjetskih galerija. Do kraja godine Šejla će izlagati u čuvenom pariškom Boubouru.

Damir Šagolj je svjetski poznat Reutersov fotograf koji je bio nominovan za Pulitzerovu nagradu.

Haris Pašović je reditelj i direktor East West Centra i profesor režije na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Ovim radom East West Centar želi da podsjeti na sudbinu Kemala Karića koji je nadrastao tragediju izuzetnom voljom i angažmanom (do sada je imao trinaest operacija) i postao uspješan učenik i sportista. Kao što to čini sa svojim predstavama, East West Centar i ovim plakatom ukazuje na posebnost situacije u Bosni i Hercegovini i potrebu da javnost energično, pametno i osjetljivo mijenja tu stvarnost, poručuju iz ovog teatra.

U sklopu festivala igraće se predstave Henrika Ibsena "Nora" i Nigela Williamsa "Klasni neprijatelj" u režiji Harisa Pašovića i predstava Michela Frayna "Kopenhagen" u režiji Nermina Hamzagića.