Kultura
16

Ljetna škola grafita u Sarajevu za vrijeme ljetnog raspusta

Klix.ba
JU Centar za kulturu Sarajevo, pod pokroviteljstvom Općine Centar, tokom ljetnog raspusta organizuje za učenike osnovnih i srednjih škola "Ljetnu školu grafita", koja će se realizirati tokom juna i jula 2016. godine.

Grafiti predstavljaju slanje poruke na javnim površinama, u pisanoj ili likovnoj formi. Iako su za crtače i uživaoce grafiti umjetničko djelo, mora se voditi računa da se oni realiziraju na predviđenim i planiranim javnim površinama.

"Ljetna škola grafita" sastojat će se od teoretskog i praktičnog dijela. Teoretski dio odnosit će se na upoznavanje zainteresiranih učenika sa historijom grafita kao i tehnikama u kojima se oni rade - problematikom slova, kompozicijom, bojama, te raznim mogućnostima od skice do samog rada na zidu. Praktični dio projekta odnosi se na izradu zidnog murala "Stop Wars" na vanjskim površinama Centra za mlade (Avde Jabučice 52), a planiran je za 8. i 9. juli 2016. godine.

Na ovaj način iskomunicirana je uvijek aktuelna tema o važnosti mira i ljubavi, ali na način koji je blizak mladima, ne samo onima koji će biti posmatrači ovog djela, već i onima koji će učestvovati u kreaciji samog murala. Ovakav vid kreativnosti otvara mogućnost direktne komunikacije o aktuelnim društvenim temama na vizuelno zanimljiv, kreativan i savremen način koji će publici privući pažnju, ali i otvoriti prostor za razmišljanje.

Prijave treba poslati e-mailom na e-mail [email protected], a prijava treba da sadrži ime i prezime, adresu stanovanja, godine starosti, kontakt telefon i email, školu, razred, te razloge za učešće na radionici.

Prvi radni sastanak održat će se u utorak 21. juna 2016. godine u Centru za mlade na Gorici sa početkom u 12 sati. Pozivamo zainteresovane učenike starijih razreda osnovnih škola i učenike srednjih škola sa područja općine Centar Sarajevo da se prijave. Projekat će se realizirati u saradnji sa organizacijom "Dobre kote" koja okuplja mlade ljude i umjetnike u cilju integrisanja umjetničkih djela u napuštene javne prostore Sarajeva.

Općina Centar je za realizaciju ovog projekta izdvojila 1.600 KM.