Osmi put u BKC-u
0

"Lino-Fest 2010." počinje 15. maja pod motom "Zemljani smo svi"

FENA
Osmi festival dječije pjesme "Lino-Fest 2010." ove će godine pod motom "Zemljani smo svi" biti održan 15. maja u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu u produkciji i organizaciji udruženja "Libertas" iz Sarajeva, a pod generalnim pokroviteljstvom "Lino dječije hrane".

Direkcija projekta raspisala je pozivni konkurs za prijem autorskih radova u oblasti dječije muzike, saopćeno je iz Udruženja "Libertas".

Pravo učešća imali su autori iz BiH i inostranstva. Žiri je odabrao 14 kompozicija, koje su pisane u duhu dječije muzike.

Na Festivalu učestvuju djeca iz svih dijelova BiH te susjednih zemalja.

Festival će, kao i svake godine, i ovaj put imati teatarski i baletni program.

Autor Festivala Marijo Pejić kao ciljeve Festivala naveo je razvoj kreativnih sposobnosti djeteta, poticanje dječije mašte kroz muziku, tekst i vizualni događaj.

"Želja nam je potaknuti uključivanje djece u kulturni život BiH afirmirajući ih kroz stvaralaštvo, posebno u oblasti dječije muzike uz angažman djece iz svih dijelova BiH, te zemalja u regiji. Ovom manifestacijom omogućujemo prije svega vannastavno angažiranje talentiranih učenika, ali i uključivanje napuštene djece te djece s posebnim potrebama u kulturni život naše zemlje", kazao je on.

Scenarist Festivala je profesor Besim Spahić, a scenograf i reditelj Adnan Đindo.

Radio-televizija BiH snimit će i emitirati Festival u svom programu.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni BKC-a po cijeni od 5 KM od 3. maja.