Bihać
0

Likovna kolonija postigla cilj

FENA
Povodom Prve međunarodne likovne kolonije, koja se održava pod motom "Umjetnošću čuvajmo kulturnu baštinu - evropski kulturni put starih gradova u dolini rijeke Une“, danas je u Bihaću održana pres-konferencija.

Jednoglasno je ocijenjeno da je ovaj značajan kulturni događaj postigao svoj cilj, umjetnošću ukazati na važnost očuvanja kulturno-historijskog naslijeđa.

Međunarodna likovna kolonija koju je organiziralo Udruženje likovnih umjentika USK-a okupila je oko 20 najeminentnijih umjetnika iz osam evropskih zemalja. Svi učesnici kolonije, profesionalni umjetnici i univerzitetski profesori s poznatih evropskih likovnih akademija ocijenili su veoma dobrom i kvalitetnom organizaciju kolonije.

Istovremeno su, kako su kazali, oduševljeni što su imali priliku upoznati dio bogate kulturne baštine BiH. Susret s prelijepim srednjovjekovnim gradovima u dolini rijeke Une pojedinim umjetnicima otvorio je novi pogled na svijet u kojem žive, doveo ih do novih spoznaja o sličnostima i razlikama između kultura, te potvrdio univerzalnu vrijednost ovih kulturno-historijskih dobara.

Međutim, mnogi su stekli dojam da se malo radi na očuvanju i zaštiti kulturno-historijskog naslijeđa Bihaća. Istovremeno je nedovoljno razvijena svijest o značaju srednjovjekovnih starih gradova u dolini rijeke Une, koji bi po svojoj ljepoti i kulturno-historijskoj vrijednosti, uz malo truda mogli postati osmišljen turistički proizvod i značajna kulturna destinacija u BiH, rečeno je danas.