Kultura
29

Leon Lučev za Klix.ba: Čim dođem u Sarajevo, odem na doručak na ćevape

Piše: L. Č.
Leon Lučev (Foto: Anadolija)
Leon Lučev (Foto: Anadolija)
Hrvatski glumac Leon Lučev posjetio je Sarajevo kako bi prisustvovao premijeri filma rediteljice Jasmile Žbanić "Otok ljubavi", koji je sinoć prikazan pred sarajevskom publikom u Skenderiji u sklopu Open Air programa.

Tim je povodom Lučev danas prisustvovao i programu "Na kafi sa...", gdje su posjetioci glavnog festivalskog trga imali priliku družiti se i razgovarati sa ekipom ovog filma.

Pored toga, hrvatski je glumac ostvario i ulogu u filmu "Cure – život druge", rediteljice Andree Štake, koji je prikazan jučer u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

U razgovoru za Klix.ba, Lučev komentariše reakcije publike na film koji je prikazan i na festivalu u Locarnu.

"Mislim da je publika iz kina izašla zadovoljna i da im se ostajalo još – bio je to lijep osjećaj. Ono što je jako bitno jeste da se ista stvar dogodila i u Sarajevu i Locarnu, s tim da je to u Sarajevu bilo malo intenzivnije, zbog nekih detalja poput one scene iz filma gdje jedna od glumica na pitanje o tome koja joj je najdraža boja, odgovara 'Boja fesa, boja dresa', nakon čega je publika prasnula u smijeh", kazao je Lučev.

Pojasnio je kako mu se jako rijetko dešava da, kad završi neki film, reakcija publike bude dovoljna da zna kako je napravio pravu stvar, te da mu ne treba ničija dodatna potvrda.

"Nekako su sretni i zadovoljni - takvi izlaze iz kina i žele još ostati, tako da sam ja izuzetno sretan i predivno je što se ta emocija uspjela prenijeti na publiku", kazao je Lučev.

Iako u Sarajevu ostaje samo dva, tri dana, budući da ima jako puno obaveza, ali ipak uspije da obavi sve svoje "sarajevske rituale".

"Čim sam došao u Sarajevo, oko 8, 9 ujutro, otišao sam na ćevape na doručak. To je jedan od rituala. Također, obavezno se vidim i sa dragim ljudima u Sarajevu, a ove godine sam u aktivnosti tokom posjete uključio i živu muziku - nadam se da će od iduće godine i to postati ritual", kazao nam je kroz smijeh Leon Lučev.

Ističe kako ga za Sarajevo Film Festival, koji ove godine proslavlja svoj 20. rođendan, vežu pozitivne emocije.

"Moje osjećanje o Sarajevo Film festivalu je uvijek isto – toplo, prihvaćeno, lijepo. SFF raste, ide prema gore, najbitniji je regionalni filmski festival i mjesto okupljanja svih filmskih radnika iz regije. Nadam se da će biti još veći", kazao je Lučev za Klix.ba

Hrvatski će glumac danas sa studentima glume i režije na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu održati radionicu na temu međusobne komunikacije.

"Međusobna komunikacija je nešto što studenti na većini akademija malo rade, pogotovo kad su u pitanju režiseri. Ja to predlažem cijele godine i evo, konačno je usvojeno. Nadam se pozitivnoj atmosferi i veselim se druženju sa studentima", kazao je Lučev u razgovoru za Klix.ba.