Kultura
0

Lena Stefanović koreograf i scenograf predstave Enigmatske varijacije

Sarajevo-x.com
U Kamernom teatru 55 u toku su pripreme pozorišne predstave Enigmatske varijacije francuskog pisca Erica Emmanuela Schmita, a u režiji Violete Džoleve.

Predstava koja će otvoriti ovogodišnju pozorišnu sezonu u Kamernom inspirisana je muzičkim ostvarenjem „Enigmatske varijacije“ britanskog kompozitora Sir Edwarda Elgara, a bavi se vječnim pitanjem svih ljubavnih veza i osjećanja: koga volimo kada volimo? Scenografiju i kostime za ovaj pozorišni komad do sada postavljen u trideset zemalja širom svijeta, radi mlada dizajnerica iz Sarajeva Lena Stefanović.

Lena je završila studij na prestižnom Central St. Martin's koledžu u Londonu, a tokom boravka u Velikoj Britaniji radila je za firme poput Cacharel, Clements Ribeiro i Stella McCartney. U Sarajevu se već dva puta predstavila samostalnim revijama u okviru Fashion Weeka, a u saradnji sa British Councilom organiziran je u martu ove godine showroom pod nazivom Lena's Bazaar.

Radila je i na predstavi Velika bijela zavjera u režiji Aleksandra Jevđevića, a za Enigmatske varijacije Lena ističe kako se očekuje da će predstava biti pozorišni hit u Bosni i Hercegovini jer govori o univerzalnim pitanjima. „Tema ljubavi i sukob između osjećanja i realnosti su analizirani i disektirani stvarajući jednu od najboljih ljubavnih priča koju sam pročitala“, ističe Lena Stefanović i dodaje kako će „dizajn scene i kostima pratiti zanimljivu priču o granici između stvarnosti i imaginacije."