Kultura
0

Laureatu Amiru Bukviću uručena nagrada "Alija Isaković"

FENA
Književniku Amiru Bukviću danas je u Galeriji "Preporod" uručena nagrada "Alija Isaković" Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" za najbolji dramski tekst, koju je osvojio za knjigu "Igra sjena".
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Riječ je o anonimnom konkursu u 2013. godini, na koji je stiglo pet drama, žanrovski raznolikih i neujednačenih.

Odluku o dobitniku jednoglasno je donio tročlani žiri u sastavu Zlatko Topčić, Vedad Spahić i Nedžad Fejzić.

Nagradu je autoru na prigodnoj svečanosti uručio predsjednik "Preporoda" Senadin Lavić.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Zlatko Topčić, koji je prethodno bio dvostruki laureat nagrade "Alija Isaković", naglašava zadovoljstvo što dobitnik ovogodišnje nagrade spada u red onih koji apsolutno zaslužuju da ponesu to laskavo priznanje. Navodi da, iako je riječ o anonimnom konkursu, lično je prepoznao Bukvićev tekst.

"To nismo posmatrali kao eliminatorni faktor u smislu anonimnosti konkursa, već kao jedan književni kompliment. Jer, u umjetnosti ostvariti takvu originalnost umjetničkog izraza je nešto što preporučuje autora za ovako ugledne nagrade", naveo je Topčić, uz nadu da će ova nagrada pobuditi mlađe autore da se više bave dramskim tekstovima.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Laureat nagrade Amir Bukvić ocjenjuje da mu je ova nagrada jako važna, prvenstveno jer je rođeni Sarajlija, gdje je prije odlaska iz BiH u Hrvatsku završio gimnaziju.

"Ono što baštinim sada u ovim godinama je zapravo to vrijeme koje sam proveo u Sarajevu. I vraćam se tome. Nagrada mi je jako bitna zbog čovjeka po kojem se ona naziva, jer sam ga poznavao i jer smo bili prijatelji. To je bio i razlog zašto sam se prijavio na konkurs", ističe on.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Bukvić pojašnjava da je "Igra sjena" drama o Šeherezadi. Ona je, kazao je, na određeni način slojevita, donoseći priču o Šeherezadi koja spašava svoj život s pričama iz noći u noć. Ona želi zapravo saznati jednu istinu, a to je kako je tajanstveno skončala njena majka.

"Sve vrijeme te borbe za život ona otkriva tu istinu, jer bez nje ne može živjeti. Ta drama je zapravo na neki način koncipirana i kao kriminalistička drama. Kako se radnja odvija otkrivamo i krivce u drami", naglasio je Bukvić.

Nagrada "Alija Isaković" za dramski tekst pisan na bosanskom jeziku ustanovljena je 2004., te ove godine obilježava desetu godišnjicu.