Susreti Zija Dizdarević
0

Lamiji Begagić nagrada za najbolju kratku priču

FENA
Svečanom akademijom danas je u hotelu "Reumal" u Fojnici obilježeno 25 godina "Sureta Zija Dizdarević", te su dodjeljene nagrade za najbolju kratku priču.

Na konkurs koji je bio anoniman stiglo je 167 radova, a žiri u sastavu Bisera Alikadić, Željko Ivanković i Enver Kazaz odlučio je da nagradi autore Lamiju Begagić, Lejlu Kalmujić i Elvedina Nezirovića, dok je priča Adisa Samardžića predložena za otkup.

Kazaz je rekao da priče "Trampa - Tampa" (Lamija Begagić), "Povratak među zvijezde" (Lejla Kalmujić) i "Svijeća za Alfonsa Berbera" (Elvedin Nezirović) donose nove tedencije u bh. prozi.

Priča "Obojene riječi" Adisa Samardžića ispala je iz utrke za nagradu zbog propozicija konkursa, tj. viška znakova, ali je zbog svoje književne vrijednosti predložena za otkup.

Dobrodišlicu gostima, uz zahvale onima koji Susrete pomažu, poželio je predsednik Upravnog odbora Nasir Selimović.

Hadžem Hajdarević, predsjednik Programskog savjeta Susreta Zija Dizdarević, rekao je da su Sureti najotvorenija kulturna manifestacija, koja okuplja sve segmente bh. književnog naslijeđa.

Član programskog savjeta Željko Ivanković prezentirao je hronologiju Susreta, koji su se prvi put održali 1978. godine.

Tokom postojanja Susreta Zija Dizdarević na konkurs za kratku priču, koji čini okosnicu manifestacije, stiglo je više od 1.300 pripovjedaka.

Na konkurse su se prijavljivali afirmisani autori, ali su ujedno promovisani i novi autori.

Susreti se nakon rata obnavljalju 1999. godine i uz sve postojeće teškoće ponovo postaju prepoznatljiva manifestacija.

Na akademiji su uručene nagrade za najbolje radove učenika srednjih i osnovnih škola, te nagrade za najbolju kratku pripovjetku.