Kultura
0

Kustosice Metropolitan muzeja u posjeti Sarajevu

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Komisiju za očuvanje nacionalnih spomenika danas su posjetile dr. Barbara Boehm i dr. Melanie Holcomb, kustosice u Odjelu za srednjovjekovnu umjetnost Metropolitan muzeja u New Yorku, čiji je naučni rad fokusiran na interakciju kršćanske, jevrejske i islamske kulture u srednjem vijeku.

U njihovoj pratnji bila je Sunshine Ison, ataše za kulturu Ambasade SAD-a u BiH.

Svrha posjete je da se predstavnice Metropolitan muzeja, koje prvi put službeno dolaze u Sarajevo, upoznaju sa radom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, te sa stanjem kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine.

Predstavnici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika su kratkom prezentacijom svog rada i prioritetnih projekata iskazali nadu da će biti otvorena mogućnost buduće saradnje sa Metropolitan muzejom na onim poljima zaštite naslijeđa na kojima Bosna i Hercegovina ima najviše potreba, uključujući i upravljanje kolekcijama kulturnih dobara i edukaciju konzervatora.

O planiranoj uspostavi integriranog studija za konzervaciju i restauraciju kulturnog naslijeđa na Univerzitetu u Sarajevu i potrebi razmjene iskustva o postojećim studijima na kojima dr. Boehm i dr. Holcomb predaju, na sastanku su govorili predstavnici Prirodno-matematičkog fakulteta.

Predstavnici Komisije su još jednom naglasili zabrinutost ove institucije za ugroženost bosanskohercegovačkog kulturnog naslijeđa, koja proističe iz neriješenog statusa i nemogućnosti funkcioniranja Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine i pozvali na svaku vrstu podrške kako bi sadašnje stanje bilo što prije riješeno.

Nakon sastanka, predstavnici Komisije su svojim gošćama pokazali neke od najznačajnijih nacionalnih spomenika u užoj historijskoj jezgri Sarajeva – Jevrejsko groblje, Vijećnicu, Brusa bezistan sa postavkom Muzeja grada Sarajeva, Begovu džamiju, Veliki (Stari) jevrejski hram, Staru pravoslavnu crkvu i Baščaršiju, saopćeno je iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.