Dom Oružanih snaga BiH
0

Kulturno društvo Cankar obilježilo Prešernov dan

FENA
Svečanim programom u Domu Oružanih snaga BiH Slovensko kulturno društvo "Cankar" Sarajevo obilježilo je večeras slovenski kulturni praznik Prešernov dan.

Na svečanosti, kojoj je prisustvovao i ambasador Slovenije u BiH Andrej Grasselli, predstavljen je Almanah društva "Cankar" za 2010. godinu, otvorena izložba fotografija Jasmine Hrustanović te organiziran klavirski koncert Slavena Kulenovića.

Predsjednica društva "Cankar" Sanja Bogdanović je u izjavi novinarima istaknula da je Prešernov dan veliki slovenski kulturni praznik, a Slovenci koji nisu u matičnoj zemlji nastoje da ga obilježe na svečani način.

Po njenim riječima, sretna okolnost je da se Prešernov dan obilježava u vrijeme održavanja Sarajevske zime.

  • Svake godine nastojimo da to bude kvalitetan kulturni sadržaj, jer je riječ o kulturi i promociji našeg načina života, razmišljanja, kulture i jezika - kazala je Bogdanović.

Prema neprovjerenim podacima, u BiH živi oko 4.000 Slovenaca. Budući da je posljednji popis stanovništva u BiH održan 1991. godine, a kasnije procjene rađene su samo za tri konstitutivna naroda, Bogdanović upozorava da ovu brojku treba uzeti s velikom rezervom.

Autorica izložbe fotografija Jasmina Hrustanović rođena je u Ljubljani, a na ovoj izložbi prikazala je fotografije napravljene 2008. godine u zgradi devastirane Vijećnice, pred početak njene restauracije.

Za nju devastirana zgrada Vijećnice predstavlja simbol ne samo ratnih stradanja nego i "nenapretka" i "nekonstrukcije" nakon rata.

  • Prošle godine se navršilo 18 godina od "nekonstrukcije" zgrade. To je ujedno i simbol stanja kulture u BiH i održavanja takve atmosfere. Međutim, na svakoj fotografiji nalazi se svjetlost, jer u svakoj tami postoji svjetlost, samo je trebamo naći - rekla je Hrustanović.

Pijanist i dirigent Slaven Kulenović, na čijem su programu bila djela Bacha i Mozarta, rođen je u Sarajevu, gdje je pohađao Srednju muzičku školu. Međutim, studije (klavir i dirigiranje) završio je u Sloveniji.