Od 12. do 17. marta
0

Kulturna banjalučka scena pred sarajevskom publikom

Sarajevo-x.com
Od 12. do 17. marta u Sarajevu i Banjoj Luci održat će se prvi program novog projekta Internacionalnog teatarskog festivala MESS – Undiplomatic art. Nastao sa ciljem da prevazilazi sve granice i razbija stereotipe posebno promovišući vaninstitucionalno kulturno-umjetničko stvaralaštvo, program će početi trodnevnim gostovanjem brojnih banjalučkih kulturnih djelatnika, koji će se predstaviti sarajevskoj publici i kolegama. Tokom tri dana publika će pogledati izložbe, predstave, promocije knjiga, filmove, te poslušati koncert grupe “Sopot”.
Undiplomatic art će otvoriti u ponedjeljak, 12. marta u Collegium Artisticumu izložba Individualne strategije koja predstavlja pet banjalučkih umjetnika mlađe generacije, koji se kroz svoj rad eksplicitno bave temama vezanim za društveno političku realnost naše zemlje, te obradi vlastite historije, preispitivanju vlastite prošlosti. Istog dana, u Kinu Kriterion bit će postavljena izložba “Piece of Art & Design from UAA! Kolektiv”, kojom će članovi udruženja anonimnih artista UAA! iz Banja Luke predstaviti mali dio svojih radova iz oblasti slikarstva/crteža, dizajna enterijera i industrijskog dizajna.

“U okviru teatarskog programa Undiplomatic art-a, posebno me raduje dolazak kolega iz Gradskog pozorišta Jazavac sa predstavom “Gavrilo”, te predstave “Arto Luda” Nevid teatra, koja će prikazati jedan zanimljiv teatarski izraz”, najavio je Dino Mustafić, direktor Festivala MESS. On je dodao kako će se pred sarajevskom publikom naći i filmovi “Usud” Marka Šipke i “Brat” Igora Tešića. "Usud" je dokumentarni film koji analizira probleme interkulturne tolerancije u Bosni i Hercegovini, kroz slikovit prikaz Opštih izbora u oktobru 2010. godine i nacionalističke retorike kao glavnog obilježja predizborne kampanje. Film "Brat" postavlja pitanje šta je jače ideologija ili bratska ljubav kroz prikaz posljednjih dana Drugog svjetskog rata koje su komunističke snage iskoristile za obračun sa političkim neistomišljenicima.

U okviru trodnevnog programa, za ljubitelje pisane riječi, Banjalučka književna scena u Sarajevu održat će i književno veče pod nazivom ''Oni dolaze'' (utorak, 13.marta, Dom pisaca, 19h), čemu će prethoditi promocija knjige Miodraga Živanovića «Jedan san i jedan prevod». "Zajedničko svim programima Undiplomatic art-a jesu angažirane teme umjetnika koji kroz svoj medij promišljaju našu realnost i žele napraviti zaokret od ideologije, manipulacije i svih retrogradnih društvenih pojava", zaključio je Mustafić. Nakon trodnevnih banjalučkih kulturnih sadržaja u Sarajevu od 12. do 14. marta, sarajevska kulturna scena predstavit će se Banjoj Luci od 15. do 17.marta 2012., također sa bogatim programom.