RS
0

Kultura religija - novi nastavni predmet u RS-u

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Novi nastavni predmet Kultura religija bit će uveden kao eksperimentalni program u sve prve razrede srednjih škola u Republici Srpskoj u drugom polugodištu školske 2008./2009. godine.

Cilj uvođenja ovog programa je razumijevanje i njegovanje sistema društvenih i moralnih vrijednosti koji je zasnovan na društvu tolerancije, razvijanje kritičkog mišljenja o sadržajima učenja i razvijanje kulture dijaloga, saopćeno je danas iz Ministarstva prosvjete i kulture RS-a.

Učenici će u okviru Kulture religija izučavati osnovne religijske pojmove i osnovne religijske vrijednosti sa aspekta četiri religije u Bosni i Hercegovini i istih tih vrijednosti sa društveno-humanističkog stanovišta, te religijski uticaj na čovjeka, porodicu, društvo i državu.

Sadržaj eksperimentalnog programa Kultura religija učenici prvog razreda u trogodišnjem i četvorogodišnjem trajanju izučavat će po jedan sat sedmično u 19 nastavnih sedmica, dok će učenici umjetničkih škola izučavati ovaj predmet po jedan sat sedmično u 18 nastavnih sedmica.

Nastavu iz ovog predmeta izvodit će nastavnici filozofije, sociologije i istorije koji su prošli posebnu obuku.

Učenici će biti ocjenjivani uz obaveznu napomenu „eksperimentalno“, a ocjena neće ulaziti u opšti uspjeh učenika.

Udžbenik Kultura religija za srednje škole je u procesu štampanja, a pripremili su ga prof. dr. Rajko Kuljić, prof. dr. Lazo Ristić i prof. dr. Zoran Avramović.

Praćenje i evaluaciju rezultata eksperimentalnog programa sprovodit će zajednička komisija koju će činiti stručnjaci Republičkog pedagoškog zavoda, Ministarstva i OEBS-a.

Na osnovu rezultata stručne evaluacije eksperimentalnog programa odlučivat će se o sadržaju i načinu daljeg sprovođenja programa Kultura religija u srednjim školama.