Kultura
2

"Kultura pamćenja" otvara Undiplomatic Art u Banjoj Luci

Klix.ba
Izložbom "Kultura pamćenja", koja će biti otvorena sutra u banjalučkom Domu omladine, počet će Undiplomatic Art Festivala MESS u Banjoj Luci. Riječ je o drugom dijelu kulturne razmjene na relaciji Sarajevo – Banja Luka sa ciljem prevazilaženja svih nametnutih granica. Ovo je druga godina kako se Undiplomatic Art realizira i uspostavlja dijalog umjetnika i umjetnica ova dva grada.

"Kultura pamćenja" je izložba nastala kao rezultat regionalnog projekta koji je podržao Švicarski program za kulturu, a u realizaciji su učestvovali Festival MESS, Loja - Tetovo, Inicijativa mladih za ljudska prava iz Beograda i Multimedia centar iz Prištine. Kroz pedesetak fotografija bit će ispričane intimne priče ljudi sa ovih prostora. "Priče jesu vezane za rat, ali i za nastavak života i naglašavaju neraskidive veze među svima nama u regionu", najavila je Lejla Hodžić, kustosica izložbe.

Poslije svečanog otvaranja izložbe, sarajevska scena će se predstaviti banjalučkoj publici predstavom Pozorišta mladih "Samo nek' ne puca" u režiji Dine Mustafića isto veče, u petak u 20 sati u Gradskom pozorištu Jazavac. "'Samo nek' ne puca' tačna je i bolno precizna metafora bh. društva – Zamak odnosno naš mir, ekonomski napredak, socijalna pravda sve su nam dalji što se odmičemo dalje od rata, pa naša, fatalizmu sklona raja, samo skromno uzdiše 'Šuti, samo nek' ne puca'", naglašeno je u najavi predstave. U predstavi rađenoj prema tekstu Emira Imamovića igraju Alen Muratović, Džana Pinjo, Elma Ahmetović, Ajla Cabrera, Sanin Milavić, Mirza Dervišić, Adnan Goro i Edhem Husić.

U subotu će sa početkom u 13 sati na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci biti upriličen filmski program mladih sarajevskih autora i autorice, dok će sa početkom u 22 sata u Domu omladine Undiplomatic Art zatvoriti koncert benda Velahavle. Njihov zvuk se može najbolje opisati kao fuzija različitih žanrova: u početku je to bio post-punk, rani Bristol trip-hop, a kasnije i drum'n'bass, ali u posljednje vrijeme postoje primjese od synth pop-a osamdesetih. Nedavno su objavili svoj novi studijski album "What About Now" i pod okriljem Undiplomatic Arta premijerno se predstavljaju banjalučkoj publici.