Kultura
32

Kultura ne poznaje granice: Stećci će dobiti mjesto kakvo zaslužuju

Piše: M. N.
Adil Osmanović (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Nakon što je Komitet UNESCO-a na prestižnu Listu svjetske baštine uvrstio stećke s područja Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović je poručio da su ove zemlje pokazale izuzetnu saradnju.

"Izložbe nominovanih stećaka odražane su u Parizu. Naše ambasade širom svijeta radile su na promociji ovog projekta. Odluku o uvrštavanju stećaka na Listu svjetske baštine donijela je posebna komisija i bilo je zadovoljstvo slušati ih kako izlažu i tvrde da se upravo stećci i nekropole trebaju naći na ovoj listi. Upisani su zahvaljujući jedinstvenoj i kulturnoj vrijednosti, a prepoznata je i regionalna saradnja kojom smo pokazali da kultura ne poznaje granice", istakao je Osmanović.

Na Listu je upisano, a samim tim i zaštićeno 28 nekropola, od toga 20 iz BiH, po tri iz Crne Gore i Srbije te dvije iz Hrvatske.

"Za nas je ovo uspjeh kojim je krunisan šestogodišnji rad četiri zemlje. Sada nas očekuje rad na očuvanju ovog dobra, u što trebaju biti uključeni svi nivoi vlasti. U narednom periodu očekuje nas niz sastanaka", dodao je ministar civilnih poslova BiH i čestitao građanima na prvom projektu na ovim prostorima koji je djelo četiri zemlje.

Predstavnik UNESCO-a Siniša Šešum čestitao je zemljama na upisu i kazao kako sada treba raditi na zaštiti stećaka i nekropola.

Osmanović je dodao kako do sada nije bilo vođeno računa o stećcima i nekropolama te da će sada biti obilježeni UNESCO-ovom oznakom. U narednom periodu dogovorit će se njihova restauracija i ovim upisom bit će vraćeni na mjesto koje zaslužuju.

Stručnjaci organizacije ICOMOS obišli su sva kandidovana mjesta i dali sugestije koje su to zaštićene zone. U njima se neće moći graditi, što predstavlja dodatnu odgovornost za čelništvo četiri zemlje. Tamo gdje su započete aktivnosti gradnje mora se naći rješenje, istaknuto je.

Ministar Osmanović je kazao da ga je posebno obradovala reakcija načelnika općina na čijim područjima se stećci nalaze te da će dobrom organizacijom općinskih administracija projekat biti samoodrživ i privući pažnju turista.

Istaknimo i to da se na Listi svjetske baštine iz BiH nalazi dragocjeno blago od čak 60.000 stećaka.