Kultura
0

Kultura i tranzicija - javna debata u Mediacentru

Sarajevo-x.com
"AKCIJA Sarajevo - agencija za kulturni razvoj" organizira javnu debatu pod nazivom: "Kultura i tranzicija - Repozicioniranje novih kulturnih aktera i reforma sistema kulture u BiH" koja će se održati u ponedjeljak 18.12.2006. u terminu od 18 do 20 sati u sali Mediacentra Sarajevo (Kolodvorska 3).

Debata je finale konferencije koja će se održati istoga dana u Mediacentru uz prisustvo predstavnika više od trideset nezavisnih kulturnih organizacija/inicijativa iz Mostara, Tuzle, Travnika, Banja Luke, itd., a ima za cilj pokretanje konstruktivnog dijaloga o sistemskim inicijativama i rješenjima u sferi kulturne politike u BiH izmedju vladinih dužnosnika iz oblasti kulture i samih nezavisnih kulturnih djelatnika.

Famozni proces tranzicije u kojem se nalazi Bosna i Hercegovina ostavio je značajne promjene i unutar sfere kulture, a jedna od njih je svakako pojava novih, nezavisnih inicijativa, organizacija i programa koje su izrasle samostalno izvan institucionalne kulture. Nezavisnu kulturu u BiH proteklih godina obilježavaju raznolikost i brojnost sadržaja, razvoj novih organizacijskih principa, te stalno pojavljivanje novih aktera. Umjetnici, inicijative, organizacije i projekti nezavisne kulturne scene upravo su ti subjekti koji daju vidljivost i značajnu prisutnost bosanskohercegovačkoj kulturi na međunarodnom planu, a njeni recentni uspjesi se ubrajaju u neke od najznačajnijih dometa bh. kulture uopće. Međutim, ta dinamičnost ne nailazi na adekvatan odgovor u kulturnoj politici, urbanom planiranju i političkim odlukama vlasti u BiH, a ta inertnost i neodlučnost iscrpljuje i destabilizira njezin razvoj i kontinuirano djelovanje. Takva situacija lako može dovesti i do krajnje retardacije i propadanja pojedinih inicijativa, ali i scene u cjelini.

Na debati je planirano učešće sljedećih nezavisnih kulturnih djelatnika i političara: Jasmila Žbanić, filmska redateljica, Safet Halilović, Ministar civilnih poslova u Vladi BiH, Haris Pašović, teatarski redatelj, Husein Oručević Omladinski Kulturni Centar Abrašević i Jasmina Husanović (Filozofski fakultet Tuzla) i drugi.

Debata se odvija u sklopu projekta „KulturtregersXXL“ koji je podržan od strane European Cultural Foundation (ECF) i Pro Helvetie, švajcarskog programa za kulturu u BiH.