Kultura
120

Kultna fotografkinja Annie Leibovitz stigla u Sarajevo

Piše: M. N.
Poljubac
Jedna od najpoznatijih fotografkinja današnjice, Annie Leibovitz, stigla je u poslijepodnevnim satima u Sarajevo, saznaje portal Klix.ba.

Svjetski poznata fotografkinja došla je u privatnu posjetu glavnom gradu BiH, a kako saznajemo, ovu priliku će iskoristiti da posjeti Sarajevo Film Festival i prisjeti se svoje saradnje sa Obala Art centrom iz oktobra 1993. godine kada je u Sarajevu realizirala izložbu svojih fotografija.

Leibovitz je poznata kao fotografkinja slavnih, a fotografirala je sve - od Johna Lennona preko Miley Cyrus do engleske kraljice. Pred objektivom stajale su joj najveće svjetske zvijezde, a neke njene fotografije su postale kultne, poput one s Yoko Ono i Johnom Lennonom fotografiranom na dan Lennonove smrti.

Poznata je fotografija Angeline Jolie sa sinom Maddoxom ili, pak, Johnny Depp i njegova bivša djevojka Kate Moss. Za naslovnicu Vanity Faira fotografirala je i novog američkog predsjednika Baracka Obamu, a nekoliko dana kasnije za naslovnicu Voguea njegovu suprugu i Prvu damu Amerike Michelle Obamu.

Annie Leibovitz je posjetila i glavni grad BiH tokom rata 1992-1995. Pod kišom granata i snajperskih metaka napravila je seriju nevjerovatnih fotografija od kojih su najpoznatije "Krvavi bicikl" i "Poljubac". Fotografije su obišle svijet.

Annie je rođena 2. augusta 1949. godine kao treće od šestero židovske djece. Majka joj je bila plesačica a otac pukovnik u američkim zračnim snagama. Kako se otac zbog posla često morao seliti fotografiju je otkrila u vrijeme dok su živjeli na Filipinima. U srednjoj školi zainteresirala se za umjetnost te je počela s pisanjem i sviranjem raznih instrumenata. Kada su se preselili u San Franciso, upisala je fakultet umjetnosti pri kojem je učila slikati.

Leibovitz je poznata i po romantičnoj vezi sa književnicom Susan Sontag. Upoznale su se 1989. godine kad su obje već bile dobro poznate u svojim poslovima, a Leibovitz ju je tada zamolila da kritizira njezine fotografije. Annie Leibovitz ima troje djece, Sarah Cameron Leibovitz koju je rodila kad joj je bila 51. godina, te blizanke Susan i Samuelle koje je rodila surogat majka u maju 2005. godine.