Kultura
0

Kuděla i Spahić dogovorili program nastupa Češke na festivalu "Sarajevska zima"

FENA
Ambasador Republike Češke u Bosni i Hercegovini Jiří Kuděla i direktor Međunarodnog festivala Sarajevo "Sarajevska zima" danas su dogovorili program nastupa Češke, počasnog gosta, 25. međunarodnog jubilarnog Festivala Sarajevo - Sarajevska zima.

Očekuje se da će se češka umjetnost na "Sarajevskoj zimi" predstaviti predstavom "Odlazak“ autora Václava Havela u produkciji Festivala Sarajevo "Sarajevska zima" na otvaranju 7. februara 2009. i izložbom "Václav Havel u evropskoj transformaciji“ te izložbom i dokumentarnim filmom "Građanin Havel“.

Na Festivalu Sarajevo "Sarajevska zima" očekuje se i gostovanje Praškog kamernog filharmonijskog orkestra te nastup Čechomora, jedne od najboljih etno džez rok grupa iz Češke. Također će se organizirati izložba "Evropski identitet - balkanska percepcija“ i izvest će se predstava Plesnog teatra iz Praga.

Direktor Međunarodnog festivala Sarajevo "Sarajevska zima" Ibrahim Spahić izrazio je zadovoljstvo što će Republika Češka biti počasni gost na 25. međunarodnom Festivalu Sarajevo "Sarajevska zima", ističući da će biti posebno značajan rad na produkciji predstave nobelovca Václava Havela i poznatog dramskog pisca čija su djela izložena u proteklih 25 godina na repertoarima sarajevskih pozorišta i u koprodukciji na Festivalu Sarajevo "Sarajevska zima".

"Ovo je potvrda naše orijentacije da Festival prerasta u produkcioni umjetnički centar koji omogućava angažiranje najboljih umjetnika na realizaciji projekata koji imaju posebnu umjetničku vrijednost", istakao je Spahić.

Ambasador Jiří Kuděla izrazio je zadovoljstvo što će u okviru Festivala Sarajevo "Sarajevska zima" Češka biti u vrijeme predsjedavanja Evropskom unijom počasni gost Festivala Sarajevo "Sarajevska zima".

"Tema 25. jubilarnog Festivala Sarajevo 'Sarajevska zima' Organic art life je tema koja će omogućiti jedan inspirativan umjetnički angažman i očekujem da će u tom vremenu obilježavanja 25 godina 'Sarajevske zime' i 25 godina 14. zimskih olimpijskih igara Sarajevo biti veliki evropski kulturni centar", rekao je Spahić.