Kultura
83

KUD "Vaso Jovanović" iz Srebrenice njeguje kulturu i tradiciju

Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Tradicija bavljenja kulturom kroz udruženja u Srebrenici je duža od 100 godina, o čemu svjedoči požutjela i malo oštećena fotografija iz 1903. godine na kojoj se vide članovi tamburaškog orkestra "Zmajevac", a o tome svjedoče i nacionalna kulturna društva "Gajret" i "Prosvjeta.

Kulturno umjetničko društvo – KUD "Vaso Jovanović" nastalo je odmah poslije Drugog svjetskog rata i od tada nosi ime partizanskog prvoborca iz Srebrenice. Godinama prije posljednjeg rata to je bilo jedno od najktivnijih udruženja u Srebrenici, u čijim sekcijama su nastupali brojni najugledniji građani Srebrenice svih nacionalnosti i vjeroispovijesti.

Tako je i danas, pamte se i brojne nagrade, uspješne glumačke uloge sa festivala drame te svirke bendova čiji muzičari su prve note učili u muzičkoj sekciji. Folklorna sekcija je bila domaćin na dva Folk Festa, Festivala folklora BiH, 1989. i 1990. godine, koje je uživo prenosila TV Sarajevo. Na festivalima su nastupala najbolja kulturno-umjetnička društva iz BiH odabirana tokom godine od strane stručnog selektora.

          Izgradnjom Doma kulture 1985. godine Srebrenica je dobile uslove za odvijanje kulturnih sadržaja, kakve ni danas nemaju mnogo veći gradovi u BiH. Još funkcioniše rotaciona pozorišna scena prečnika 12 metara sa pratećom opremom i rasvjetom u pozorišnoj - kino  dvorani sa 700 mjesta za sjedenje, prostranim garderobama i salom za vježbanje u kojoj sad vježbaju članovi kulturno-umjetničkog društva. 

KUD je u Srebrenici radio i u nekim ratnim godinama da bi rad zvanično obnovio pod istim imenom 2005. godine. Od tada do danas članovi društva učestvuju na svim kulturnim manifestacijama u Srebrenici i regiji, a prošle godine su osvojili prvo mjesto za izvorni prikaz narodnih običaja na 16. Festivalu dječijeg folklora Republike Srpske u Zvorniku.

           Prije nekoliko mjeseci iznenada je umro mladi koreograf društva Ahmo Begić i došlo je do malog zastoja u radu da bi se odnedavno u društvo vratio Suljo Jekić, jedan od možda trenutno najstarijih članova društva i prijeratni, uspješni koreograf. Njegovim dolaskom formirane su tri grupe u folklornoj sekciji i vrijedno se vježba. Pred prvi zvanični nastup, nakon povrataka u društvo i Srebrenicu pitamo ga da li ima tremu.

"Normalno je da imam malo treme, jer nismo imali dovoljno vremena da sve uvježbamo kako ja mislim da treba, međutim iskoristit ćemo dolazak naših gostiju."

Gosti koje Jekić pominje iznenada su se najavili sa željom za upoznavanje, druženje i zajednički koncert.

"Ja sam Jasmin Omerović dolazim iz Rovinja i Predsjednik sam KUD-a Bosna Istarske Županije što znači da smo mi društvo Bošnjaka u cijeloj Istri. Mi smo doveli našu djecu da posjete Kapiju u Tuzli i Memorijalni centar u Potočarima. Željeli smo ostvariti kontakt i upoznati se sa lokalnim društvom da bismo u budućnosti možda ostvarili neku bližu saradnju. Njihovi članovi da budu naši gosti i da mi dođemo kod njih. Mi djelujemo već gotovo deset godina, imamo 250 članova i 54 plesača. Njegujemo kulturu, tradiciju i običaje Bošnjaka, njegujemo Ilahije naše duhovne pjesme, zatim recitovanje, a sada počinjemo i uvježbavanje koreografija istarskih plesova. Ne želimo dopustiti da naša djeca zaborave našu kulturu i tradiciju, ali i tradiciju podneblja gdje su rođeni i žive. Bez obzira što smo mi bošnjačko društvo imamo i članova drugih nacionalnosti, Hrvata i Srba koji, istina, nisu porijeklom iz BiH kao mi", kaže Jasmin Omerović.

Domaćin Suljo Jelkić se raduje svakom novom druženju i novim licima koja dođu sa dobrim namjerama u Srebrenicu i nada se dobroj budućoj saradnji.

"Imamo tri selekcije trenutno pionisku, juniorsku i seniorsku sa oko 70 članova što je obzirom za prilike u Srebrenici dobro. Radimo u tri grupe i nadamo se uspjehu. Grupa juniora koja nastupa pozvana je 20. aprila na gostovanje u Tursku i ovo nam dobro dođe kao još jedna generalna proba. Trenutno smo tome posvećeni, a po povratku nastavljamo sa radom jer želimo da obnovimo rad i ostalih sekcija, prije svega dramske za koju je Srebrenica uvijek imala dobre talente. Imamo plan, takođe da svoj repertoar obogatimo i koreografijama modernog plesa", kaže na kraju Suljo Jelkić.