Kultura
1

Krugovi i Gangster te voli najbolji filmovi SFF-a prema ocjeni publike

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Igrani film "Krugovi" Srđana Golubovića i dokumentarni film "Gangster te voli" Nebojše Slijepćevića danas, petog dana 19. Sarajevo film festivala, najbolji su filmovi prema ocjeni publike.

U kategoriji igrani film "Krugove" slijedi "Epizoda u životu berača željeza" Danisa Tanovića, zatim "Blancanieves" Paola Bergera, potom "Odumiranje" Branislava Trifunovića, a na petom mjestu je "Kongres" Aira Folmana.

U kategoriji dokumentarnog filma 19. Sarajevo film festivala na drugom mjestu je "Čuvari kapije" Drora Moreha, a na trećem "Iako znam da je sve presušilo" Omara Roberat Hamiltona.

Gledaoci u Narodnom pozorištu i u !hej Ljetnom kinu Metalac, mogu ocjenjivati filmove nakon svake projekcije, te na taj način izabrati i najbolji film po mišljenju publike.

"Krugovi" je film o ratu u BiH. U jeku rata u Bosni, srpski vojnik Marko svjedoči brutalnom napadu trojice svojih suboraca na Harisa, muslimanskog civila. Marko reagira i spašava Harisa, ali ga bijesni vojnici prebijaju na smrt. Godina je 2008. Rat je završen, ali ratne rane još nisu zacijelile.

"Gangster te voli" je komedija o ljubavnim odnosima u 21. stoljeću. Nedjeljko Babić bračni je posrednik. Prije 25 godina ostavio je posao parketara kako bi se posvetio karijeri za koju je rođen - spajanju usamljenih muškaraca i žena. Brzo se proslavio, zahvaljujući uspješnosti, ali i svom zvučnom nadimku - Gangster.