Bh. umjetnica u Italiji
374

Krhkost i snaga žena na slikama Soraje Tarabar

Piše: A. Dž.
Dječija ljubav prema crtanju i umjetničkom izražavanju za Soraju Tarabar, bosanskohercegovačku umjetnicu s adresom u Italiji, pretvorila se u životni poziv.

Soraja je rođena u Brezi 1974. godine. Od malih nogu je voljela crtati haljinice pa joj je Odsjek tekstilnog dizajna u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti u Sarajevu bio prirodan odabir srednjoškolskog obrazovanja. Za taj period je, kako kaže u razgovoru za Klix.ba, vežu lijepa sjećanja.

"Sjećanje na jedinstvo i druženje, ozbiljan rad i putovanja", ističe Soraja. Nakon rata odlazi u Italiju i završava slikarstvo na Likovnoj akademiji u Torinu.

"I ovdje sam se uvijek dobro osjećala i kao stranac sam uvijek bila dobro prihvaćena. Među umjetnicima ne postoji diskriminacija i rasizam. Na svu sreću, umjetnost i kultura ne poznaju takve podjele", govori nam Soraja.

Pri prvom pogledu na Sorajine radove, sasvim je jasno da umjetnica svoju inspiraciju pronalazi u ženama. Tema feminizma prožima njene instalacije i slikarska djela.

"Tema žene je veoma opširna. Kroz ženska tijela pokušavam dočarati krhkost i u isto vrijeme snagu žena, jer mislim da one, prvenstveno kao majke, podnose i trpe, a istovremeno dostojanstveno opstaju u borbi protiv nasilja i ostalog", ističe Tarabar.

Slično kao i kod nas, život jednog umjetnika ni u Italiji nije nimalo lagan. Kako kaže Tarabar, umjetnička scena je puno veća pa je i teže probiti se.

"Većini umjetnika je teško živjeti od umjetnosti. To mogu samo oni koji su etablirani na svjetskoj sceni, tako da ja baš i ne vidim veliku razliku. Vidim razliku u radovima, mislim da bosanski umjetnici imaju jačinu. Pratim povremeno umjetnike čije radove vidim na izložbama u Italiji, kao što je Maja Bajević, dok preko interneta naravno pratim i ostale", kaže naša sagovornica.

Soraja iza sebe ima mnoštvo kolektivnih i dvije samostalne izložbe u Italiji, Hrvatskoj i BiH, a uskoro planira ponovo izlagati u Sarajevu. Neke od Sorajinih radova pogledajte na njenoj Facebook stranici.