Kultura
19

Kreativni kutak Dječijeg pozorišta: Lutkar Zoka bajke pretvara u stvarnost

Piše: M. R.
(Foto: Mirjana Radanović/Klix.ba)
Već nekoliko godina u Dječijem pozorištu Republike Srpske u Banjoj Luci nalazi se Muzej lutaka u kojem su smješteni mnogi junaci iz bajki i priča za djecu, ali i odrasle.

Don Kihot, Majstor i Margarita, Snježana i sedam patuljaka, Princeza na zrnu graška, Pinokio, Guliver u zemlji lutaka, Tri prasića, Uspavana ljepotica, Škola za pačiće, te likovi iz Životinjske farme i još dosta junaka iz ovih predstava svakodnevno su dostupni posjetiocima koji bi bar na kratko da probude dijete u sebi i ponovo pobjegnu u svijet mašte.

Lutkarsko pozorište jedna je sasvim nova dimenzija i u njemu je sve moguće. Ovdje djeca upoznaju junake iz omiljenih bajki, a već 12 godina za njihove osmijehe zaslužan je lutkar Zoran Bjelošević Zoka.

"Predstave može pogledati ko god želi, djeca i odrasli, a svijet lutaka može biti i dobar bijeg od stvarnosti što nam je svima nekada potrebno“, priča Zoran za Klix.ba

Da bi pripremio likove za jednu predstavu nekada mu je potrebno i par mjeseci, a sve zavisi od njene dužine i od toga šta je potrebno da napravi. Nekada su to drvene marionete, a nekada maske zmaja, bubamare ili gorile koje glumac oblači na sebe.

"Kada pravim neki lik dam mašti na volju. Sve izrađujem ručno, a prvo nacrtam skicu, prenesem je na stiropor, onda vajam taj oblik, zatim radim kaširanje i na kraju obojim. Sve zavisi od čega pravim lutke, često su to drvo ili spužva, a nekada stiropor ili neki drugi materijal koji bojim ili preko kojeg prenosim platno na kraju“, objašnjava naš sagovornik.

Prije nego što je počeo da pravi lutke, Zoran je radio u jednoj tvornici konstrukcije alata, a u svijet lutaka ušao je još kao dijete.

"Od malena sam bio prisutan u dječijem pozorištu gdje sam gledao kako se radi ovo čime se ja danas bavim. Ništa nije došlo odjednom, a bez obzira na to što sam se uvijek bavio nekim konstrukcijama to nema veze sa Božijim darom, jer bez obzira koliko čovjek to u sebi nosi, bez rada nema ništa, on je osnova svega“, ističe lutkar Zoran.

U procesu stvaranja svake lutke učestvuje čitav tim ljudi, od reditelja, kostimografa, scenografa i na kraju glumca koji joj da pokrete i glas, te tako oživi njen karakter. Lutke imaju veliku ulogu u odrastanju djeteta, a često im pomažu da oslobode svoje strahove, odvodeći ih u jedan potpuno imaginaran svijet, a opet njima tako blizak.