Kultura
102

Krapinski čovjek ponovo na Bijambarama: U Srednjoj pećini postavljena vjerna replika

Piše: Š. B.
(Foto: Jelena Nišić/Klix.ba)
U zaštićenom području pećine Bijambare, tačnije u Srednjoj bijambarskoj pećini, danas je postavljena replika krapinskog čovjeka koju su izradili profesori kiparstva s Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Ovo je jedan u nizu završenih projekata ove godine čiji je idejni tvorac Kantonalna javna ustanova "Zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo".

Magistri kiparstva Samir Sućeska i Darko Šobot vrijedno su radili na izradi vjerodostojne, barem prema dokumentovanim podacima, replike krapinskog čovjeka za kojeg postoje dokazi da je naseljavao područje sada zaštićene zone Bijambara.

Krapinski čovjek postavljen je u Srednjoj bijambarskoj pećini, a planirano je i postavljanje električnih instalacija, odnosno osvjetljenja. Skulptura je vidljiva sa samog ulaza u Srednju pećinu, a postavljena je nekoliko metara od glavne staze kojom se kroz pećinu i prolazi.

U Gornjoj bijambarskoj pećini pronađeni su ostaci Krapinskog čovjeka, kao i njegovog oružja i oruđa iz kamenog doba, a koji se nalaze u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

Umjetnici Samir i Darko oduševljeni su projektom i njegovom realizacijom te kažu kako su sport i umjetnost ogromna reklama za jednu državu u svijetu.

Prema njihovim riječima, ovo je prva replika i umjetničko djelo ovog tipa u Bosni i Hercegovini, a napravljena je od poliestera i fiberglasa, što znači da će Krapinski čovjek izdržati teške uslove u pećini, kao što su hladnoća i veliki nivo vlažnosti.

Nalazi iz sloja nataloženog tokom posljednjeg ledenog doba ukazuju na prisustvo ljudi koji su pripadali kulturi Epigravetiana, odnosno to je prvi nalaz paleolitske kulture u tačno stratigrafski određenim slojevima na području BiH, a Bijambare su prva pećina, tj. arheološko nalazište iz doba Paleolita, na cjelokupnom području BiH.

"Zaštićena prirodna područja KS" finansiraju i ovaj projekat iz vlastitih sredstava koja prikupljaju naplaćivanjem ulaznica na Bijambare, kao i na Vrelo Bosne, područja koja su, pored vodopada Skakavac i planine Trebević, pod ingerencijom ove ustanove.

Ova ustanova konstantno ulaže u unapređenje zaštićenih zona, a nadaju se kako je ovo pokretački projekat koji bi trebao biti uvod u izradu i postavljanje i replike pećinskog medvjeda.

U bijambarskim pećinama pronađen je veliki broj kostiju pećinskog medvjeda, kao i lobanja koja se nalazi u Zemaljskom muzeju. Pećinski medvjed izumro je krajem posljednjeg ledenog doba, prije 10.000 godina.