Narodno pozorište Sarajevo
0

Krajem aprila premijera baleta 'Coppelia'

Sarajevo-x.com
Balet Narodnog pozorišta Sarajevo je početkom ovog mjeseca krenuo sa pripremama baletne premijere klasičnog baleta „Coppelia“, stoji u saopštenju koje smo donili iz Narodnog pozorišta.

Koreograf evropskog renomea, Vasiliy Medvedev, gost iz Rusije, će pokušati sa sarajevskim ansamblom baleta dočarati svojom maštovitom koreografijom ovu ljupku priču o ljubavi, sitnim spletkama protkanim komičnim scenama o životu kakav i jeste u pričama sa sretnim završetkom.

Umjetnička direktorica Baleta, Edina Papo, ističe da je veliko zadovoljstvo raditi ponovo sa Medvedevim koji je postigao veliki uspjeh postavivši baletnu predstavu „Pepeljuga“ na sarajevsku baletnu scenu.

U baletnoj predstavi „Coppelia“, za koju scenografiju potpisuje Dmitri Čerbadži, gost iz Rusije a kostim Amna Kunovac-Zekić, učestvuju solisti Baleta NPS i orkestar Sarajevske Filharmonije pod dirigentskom palicom maestra Elšada Bagirova, gosta iz Turske.

Premijera baleta „Coppelia“ je predviđena 29.04.2009.g., na dan koji se u cijelom svijetu obilježava kao „Međunarodni dan plesa“.