Kultura
17

Kraj festivala prijateljstva u Goraždu: Karneval ulicama grada i veliki vatromet

Piše: E. A.
Ulični maskenbal i spektakularni vatromet na platou Centra za kulturu u Goraždu označio je kraj ovogodišnjeg Internacionalnog festivala prijateljstva koji je u gradu na Drini održan 18. put zaredom.

Ovaj jedinstveni internacionalni događaj okupio je više od 1.000 umjetnika iz zemalja širom Evrope i svijeta, te svojim raznovrsnim i bogatim programom privukao desetine hiljada posjetilaca.

Najatraktivniji događaj svakako je bio maskenbal ulicama grada za koji su se najmlađi Goraždani pripremali danima u sklopu brojnih radionica praveći kostime i maske, a potom su zajedno sa ekipom Sarajevo Drum Orchestra prošetali ulicama grada. Sa svih strana su privlačili pažnju šarenilom i kostimima, plesom i pjesmom.

U Gradskoj Art galeriji za to vrijeme trajalo je otvaranje izložbe djela nastalih na Internacionalnoj likovnoj koloniji "Boje prijateljstva" 2015. a hiljade posjetilaca festivala okupilo se na završnoj večeri kako bi prisustvovali ceremoniji zatvaranja festivala i spuštanju festivalske zastave.

Poruke mira i prijateljstva iz Goražda je uputio mladi Nino Bašić, učenik generacije MSŠ Enver Pozderović, a načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović zahvalio se učesnicima i publici festivala.

Na zatvaranju festivala poeziju su govorili učenici OŠ Husein efendija Đozo, festivalske kompozicije izveli su mladi autori Adna Herenda, Kerim Pušilo i Adna Obuća, a članovi plesne grupe OŠ Fahrudin Fahro Baščelija otplesali su valcer.

Ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Damir Žuga proglasio je 18. Internacionalni Festival prijateljstva zatvorenim. Festivalsku zastavu zajedno su spustili mladi Mettmanna, Lavala i Goražda.

U posljednjoj festivalskoj noći brojnu publiku svojim hitovima zabavljao je popularni bh. pjevač Nihad Alibegović, te brojni goraždanski interpretatori narodne muzike kao što su Izudin Dragolj i Aziz Gluščević Zisko, potom Tifa i Žera, bend No problem i MVIS Behar, uz pratnju Orkestra Centra za kulturu.

Ovogodišnji Festival prijateljstva okupio je više od 1.000 učesnika, umjetnika iz 16 zemalja Evrope i svijeta koji su priredili brojne sadržaje, predstave, večeri poezije, promocije knjiga.

Prvi put u Goraždu su boravili i pjesnici iz Bugarske Violeta Hristova i Griša Trifonov koji su promovisali svoje knjige pjesama uspijevajući u tome da jezik poezije bude univerzalan.

Članice i članovi Ansambla Zazu iz Francuske priredili su i polusatni koncert za stanare Doma za stare i iznemogle osobe u Goraždu.

Publici su se predstavili umjetnici iz bh. gradova, muzičari, glumci, pjesnici i slikari ostavljajući nezaboravan trag prijateljstva u gradu na Drini.