Kultura
0

Kounellisa u atriju Vijećnice posjetio gradonačelnik Hamamdžić

NINA
Gradonačelnik Sarajeva Muhidin Hamamdžić danas je posjetio jednog od najznačajnijih svjetskih umjetnika Jannisa Kounellisa koji postavlja umjetničku instalaciju u atriju Vijećnice.

Hamamdžić je pozdravio i zaželio uspješan rad, kao i boravak ovog istaknutog umjetnika u Sarajevu. Kounellis više od pedeset godina radi instalacije i skulpture u prostorima renomiranih svjetskih muzeja, kao i ambijenata grada.

''U Vijećnici želim postaviti predmete i elemente koji mogu dati ekspresivnost samom prostoru. Unikatni komadi koji će biti postavljeni, bit će odraz mene kao umjetnika'', kazao je Kounellis navodeći da je glavni razlog izbora ovog prostora to što prekrasno izgleda, iako ima još puno takvih u ovom gradu.

Hamamdžić je izrazio zahvalnost Kounellisu zbog toga što je izabrao ovaj prostor koji je toliko nabijen emocijama, a koji će zasigurno njegovo djelo još više uljepšati. Vijećnica je središnji motiv grada i ovaj razvojni projekt Ars Aevia zasigurno će dobiti još veću podršku stranih investitora kada se bude vidjelo da su u njemu okupljeni vodeći svjetski umjetnici.

Predviđeno je da Kounellis sarajevskoj publici predstavi svoju instalaciju 26. juna, a građani će je moći pogledati tokom iduća tri mjeseca.