Kultura
88

"Kopači" Lejle Ćehajić u Zvonu

Klix.ba
Višestruko nagrađivana sarajevska akademska kiparica Lejla Ćehajić svoju drugu samostalnu izložbu imat će u utorak, 24. novembra u 21 sat u galeriji Zvono, Obala Maka Dizdara 10.

Naziv izložbe "Kopači" inspirisan je Van Gogovom serijom "Iz života rudara" i pred publiku Zvona donosi sliku realnog života kojeg u Bosni i Hercegovini živimo danas.

U prepoznatljivom crnohumornom maniru Ćehajić će reći kako njena izložba nije društvena kritika, te da se raduje kad su kontejneri puni. To je potvrda da se "ima". Šta bismo da smo u Evropskoj uniji pa da su nam kontejneri zatvoreni, podijeljeni po kategorijama otpada, da im se ne može prići...

Lejla Ćehajić
Lejla Ćehajić

Lejla je kroz lični prepoznatljivi skulptorski stil, kojeg krasi besprijekornost u vještini izvedbe i već pomenuti humor, stvorila niz prikaza iz naše svakodnevnice. Među njenim "Kopačima" nagnutim nad neizvjesnošću kontejnerske ponude, pronaći ćemo i umirovljene gospođe koje se ne odriču nekadašnjih statusnih simbola i napuštene kućne ljubimce koji pokušavaju pronaći neke mrvice za sebe.

Lejlin umjetnički opus i angažman svrstavaju se u sami vrh savremene bh. umjetničke scene. Diplomirala je 2004. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, gdje završava i postdiplomski studij iz kiparstva na temu "Skulptura kroz igru likovnih i izražajnih elemenata teatra i lutkarskog teatra". Članica je ULUBiH od 2005. Imala je osam samostalnih izložbi, a svoje radove izlagala je na još oko 60 kolektivnih izložbi. Godine 2009. na III Salonu mladih bh. umjetnika u galeriji Collegium artisticum u Sarajevu osvojila je nagradu za skulpturu "Kenan Solaković". Dvije godine kasnije osvojila je Grand Prix Šestoaprilske izložbe ULUBiH, a iste godine osvojila je i međunarodnu nagradu "Privatno i javno" pri ULU EN FACE u Mostaru.

Autorica je figure "Everyman" koju je napravila posebno za Festival ulične umjetnosti Sarajevo – FUU 2015.