Kultura
17

Konzulat BiH u Australiji ustanovio nagrada za najbolju skulpturu

Klix.ba
Počasni konzulat BiH, koji je prošlog mjeseca uspostavljen u Sydneyju, ustanovio je nagradu za najbolju skulpturu iz Bosne i Hercegovine koja će se početi dodjeljivati od maja sljedeće godine.

Na konkurs će se moći prijaviti polaznici i nastavni kadar umjetničkih škola i akademija u Bosni i Hercegovini mlađi od 40 godina, a nagrada u iznosu od 5.000 australskih dolara (AUD) će biti dodijeljena umjetniku čiji rad kao najbolji ocijeni panel australskih sudija.

Po jedan izliveni primjerak pobjedničke skulpture će biti poklonjen Ambasadi BiH u Canberri, Počasnom konzulatu BiH u Sydneyju, umjetniku, te eventualno nekoj od institucija BiH.

Ovaj projekt, čiji će ukupni troškovi iznositi oko 20.000 AUD godišnje, neće polučiti bilo kakve troškove po budžet BiH, već će ih kao i sve druge troškove vezane za počasni konzulat snositi počasni konzul BiH Christopher May i CWM galerija čiji je on vlasnik.

Uvjeti za učešće na konkurs su: dimenzije ni s jedne strane neće smjeti biti kraće od 50 cm niti duže od 1 metra, učesnici će prijedloge izvajati u glini ili drugom prikladnom materijalu, pobjednička skulptura će ovisno od dizajna biti izlivena u bronzi, nekom drugom metalu ili mramoru, a umjetniku će na raspolaganju biti i međunarodna promocija u CWM galeriji.

Svi dodatni podaci, pravila i uslovi konkursa, uključujući rokove za prijavu, će do sredine januara biti objavljeni na web stranici Ambasade BiH (www.bih.org.au) i CWM galerije (www.cwmgalleries.com.au), kao i putem medija.

Tokom rada na ovom projektu ambasador BiH Damir Arnaut i počasni konzul May su razmatrali i detalje drugih projekata za počasni konzulat, uključujući angažovanje australskih liječnika na zdravstvenim projektima u našoj zemlji, saopćeno je iz Konzulata BiH u Sydneyju.