Kultura
0

Konkurs za učešće na 2. Sarajevo Talent Campusu

Sarajevo-x.com
Nakon uspješno realiziranog 1. Sarajevo Talent Campusa, Sarajevo Film Festival objavljuje konkurs za prijavu mladih talentovanih filmskih stvaralaca iz regiona na 2. Sarajevo Talent Campus koji ce biti održan u okviru 14. Sarajevo Film Festivala, od 3. aprila do 3. juna 2008. godine.

U sklopu 14. Sarajevo Film Festivala, mladi filmski profesionalci i studenti završnih godina filmskih akademija imat će priliku da uče od priznatih filmskih stručnjaka, te da se uključe u mrežu evropske i svjetske filmske industrije.

Sarajevo Talent Campus će i u svom drugom izdanju nastaviti sa kvalitetnim programom kao i prethodne godine. Podsjećamo, 1. Sarajevo Talent Campus ugostio je kao predavače dobitnike Oscara Alexandera Paynea, Jeremyja Ironsa, Juliette Binoche, Danisa Tanovića, Michaela Moorea te ugledne i višestruko nagrađivane filmske stvaraoce kao što su Steve Buscemi, Terry George, Jasmila Žbanić, te najuspješnije regionalne reditelje i filmske profesionalce Pjera Žalicu, Ademira Kenovića, Čedomira Kolara, Leona Lučeva i mnoge druge.

Učesnici 1. Sarajevo Talent Campusa učestvovali su i na konkursu za projekat "Sarajevo - grad filma" koji predstavlja logičan nastavak Campusa, gdje mladi filmski stvaraoci imaju priliku stečeno znanje pretočiti u konkretan praktičan rad - snimanje niskobudžetnih kratkih filmova. Na taj način se zaokružuje obrazovni proces - od edukacije do realizacije filmskog projekta. Već je odabrano pet projekata koji će u toku proljeća i ljeta biti snimani u Sarajevu, a po njihovom završetku, bit će predstavljeni na 14. Sarajevo Film Festivalu.

  1. Sarajevo Talent Campus održat će se od 17. do 23. augusta 2008. godine. Uz kategorije reditelja, glumaca i producenata, od ove godine za učešće na 2. Sarajevo Talent Campusu imaju priliku aplicirati i mladi scenaristi.

Selekcijom ce biti odabrano ukupno 80 učesnika iz slijedećih zemalja: Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Kosova, Mađarske, Makedonije, Rumunije, Slovenije, Srbije i Turske.